Izvestiteljka UN s Dačićem i Orlićem o slobodi mišljenja i izražavanja u Srbiji

Beta 30.03.2023

Specijalna izvestiteljka Saveta za ljudska prava UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Ajrin Kan razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.

Dačić je tokom razgovora istakao da Srbija veliku pažnju posvećuje pitanju bezbednosti medijskih radnika, što ilustruje postojanje posebnih tela na nivou Vlade koje se bave ovim pitanjima.

Srbija je u punoj meri posvećena primeni svih međunarodnih i regionalnih standarda koji regulišu promociju prava na slobodu mišljenja i izražavanja, a Vlada Srbije ulaže značajne napore u ovoj oblasti, što je od posebne važnosti u kontekstu napredovanja u pravcu evropskih integracija, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije rekao je da će Srbija nastaviti aktivno da radi na jačanju nacionalnog sistema zaštite, monitoringa i izveštavanja kada su u pitanju ugrožena prava, zaštita i bezbednost novinara, kao i da učestvuje i podržava inicijative, koalicije i partnerstva u međunarodnim telima nadležnim za ovu problematiku.

Kan je izrazila zahvalnost zbog otvorenosti Srbije za saradnju, kao i svim nadležnim organima koji su se odazvali za susrete tokom njene posete radi prikupljanja podataka o regulatornom okviru i primeni propisa koji garantuju slobodu i pluralizam medija, slobodu interneta i pravo na slobodu izražavanja svih društvenih grupa, posebno manjina.

Istakla je da je ona nezavisni ekspert koga angažuju države članice UN i da je suština njenog mandata pružanje podrške i pomoći radi implementacije postojećih propisa u ovoj oblasti u cilju izgradnje demokratskih društava.

Orlić je na sastanku sa Kan poručio da u Srbiji postoji "apsolutna sloboda mišljenja i izražavanja", te da je država prethodnih godina ostvarila napredak i kroz regulativu, i u praksi.

"Prema prošlogodišnjem Indeksu slobode medija Reportera bez granica, Srbija je napredovala za 14 pozicija u odnosu na godinu pre, te je sada bolje rangirana i u odnosu na pojedine države članice EU", rekao je Orlić, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Istakao je i da se danas beleži značajno manji broj fizičkih napada na novinare u odnosu na period od pre više od deset godina, dodajući da se istrajno nastavlja rad na dodatnom unapređenju prava novinara i zaštiti njihove bezbednosti kroz radna tela formirana od strane Vlade Srbije, brojne uspostavljene mehanizme i nove platforme.

Govoreći o informisanju nacionalnih manjina na sopstvenom jeziku, naglasio je da je ovo pitanje u Srbiji takođe regulisano bolje nego u pojedinim državama Evrope, a potvrdio je i široku dostupnost interneta građanima Srbije.

"Urbana područja potpuno su pokrivena brzim internetom, koji će Vlada Srbije obezbediti i najudaljenijim ruralnim područjima do 2025, sprovodeći program širokopojasne nacionalne mreže", poručio je Orlić.

Specijalnu izvestiteljku Orlić je, kako se navodi u saopštenju, upoznao sa slučajem Ivana Todosijevića, Srbina koji je od strane Prištine osuđen na zatvorsku kaznu za verbalni delikt.

"Od pada Gvozdene zavese se nije dogodilo da na tlu Evrope nekome bude presuđeno samo zbog izrečenog. Bilo gde u Evropi tako nešto danas je potpuno nezamislivo, a upravo to se dešava Srbima na Kosovu i Metohiji", dodao je.

Ajrin Kan je pozdravila regulatorni okvir koji garantuje slobodu i pluralizam medija u Srbiji, te istakla značaj uloge Narodne skupštine kada je reč o zakonskim rešenjima čije se usvajanje tek očekuje.

(Beta, 03.30.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »