Vučić o tablicama: Stano potvrdio - sporazum vremenski neograničen, nema rokova

Beta 01.04.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je portparol EU Peter Stano potvrdio da je sporazum koji je postignut oko tablica na Kosovu i Metohiji vremenski neograničen, kao i da nema rokova, nakon pojedinih informacija da je rok za preregistraciju srpskih vozila na RKS tablice istekao.

Vučić je na otvaranju deonice puta Novi Beograd-Surčin novinarima rekao da ta situacija sa tablicama nema veze s njim, već s nepoštovanjem sporazuma što radi kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Imam problem sa realnošću u kojoj neko diskriminiše srpski narod i ne da Srbima mogućnsot da imaju ono što je dogovoreno", rekao je Vučić.

Upitan o navodnom planu Prištine da kosovske bezbednosne snage budu raspoređene na celoj teritoriji Kosova i Metohije, Vučić je kazao da će o tome da se razgovara, ali da ne misli da će se to "lako dogoditi".

"To bi značilo da ne postoji nikakav, nijedan, trag bilo kakvog sporazuma, bilo čega. To bi onda značilo da oni žele samo eskalaciju, sukobe i ništa drugo. Nadam se da to neće pokušati da urade", rekao je predsednik Srbije.

Komentarišući izjavu ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova Nenada Rašića, koji je ocenio da je evropskim sporazumom o normalizaciji odnosa Srbija "defakto priznala" Kosovo jer priznaje dokumenta, i predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da je sporazum "samo korak ka stolici Kosova u UN", Vučić je rekao da su Jeremić i Rašić "sve uradili za stolicu u UN".

"Jeremić je javno govorio da nam nije potreban ni dinar, da nam nije potrebno ništa na Kosovu i Metohiji, da ćemo mi to sve da prihvatimo. Čovek koji im je dao pitanje za Međunarodni sud pravde. A Rašić je već priznao nezavisno Kosovo. Čovek koji se zalaže za nezavisno Kosovo bi voleo da ja budem na njegovoj strani", rekao je Vučić i dodao da "nikad neće biti na strani onih koji bi da razgrađuju srpsku državu".

Kada krenemo da menjamo stvari, otpori na svakom mestu

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić rekao je danas da su otpori u državi svuda, na svakom mestu, štrajkovi na svakom koraku, "kada krenu da se menjaju stvari".

On je, na otvaranju deonice auto-puta od Novog Beograda do Surčina, na pitanje novinara da li su potrebne promene u Elektroprivredi Srbije (EPS), rekao da svuda ide teško kada se pokrenu promene jer "svi hoće da sačuvaju privilegije, da nastave da lepo žive, ako je moguće da ne rade više, nego manje".

"Zamislite koliko je (Zoranu) Drobnjaku (direktor Puteva Srbije) teško da nad glavom ima Sinišu Malog (ministra finansija), ali mora da ima, u protivnom nikad ne bi imali pare za puteve. Zato smo pozvali one koji to najbolje znaju u svetu da nam pomognu", rekao je Vučić.

Dodao je da će da bude "otpora i najbednijih trikova - je li, dovodiš nam Norvežane, a nema pametnih Srba?".

"To tako ide, to je Srbija, ta borba protiv privilegija će uvek biti teška, za političare najteža", rekao je Vučić.

(Beta, 04.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »