BBC vesti na srpskom

Tehnologija: Italija zabranjuje ČetGPT zbog ugrožavanja privatnosti

Italijanska regulativna agencija za zaštitu podataka zabrinuta je za privatnost.

BBC News 03.04.2023  |  Šiona Mekkalum - novinarka iz
OpenAI je pokrenuo ČetGPT u novembru 2022.
Getty Images
OpenAI je pokrenuo ČetGPT u novembru 2022.

Italija je postala prva zapadna zemlja koja je blokirala ČetGPT, četbota koji koristi veštačku inteligenciju za davanje odgovora.

Italijanski zvaničnici zaduženi za zaštitu podataka objasnili su ovaj potez zabrinutošću za privatnost koju može ugroziti ovaj četbot, koga je napravila američka startap kompanija OpenAI, a Majkrosoft podržao.

Regulatori kažu da će odmah zabraniti i ispitati OpenAI.

Milioni ljudi su koristili ČetGPT od njegovog pokretanja u novembru 2022.

Ovaj četbot može da odgovara na pitanja koristeći prirodan jezik, nalik ljudskom i može da imitira stilove pisanja koristeći arhivu interneta zaključno sa 2021.

Majkrosoft je uložio milijarde dolara u ovaj projekat i integrisali su ga u njihov pretraživač Bing u februaru 2022.

U planu je i integracija ČetGPT-a u Ofis paket.

Postojala je zabrinutost zbog potencijalnih rizika od veštačke inteligencije (AI), kao što su pretnja po radna mesta i širenje dezinformacija i pristrasnosti.

Ranije ove nedelje ključne ličnosti iz sveta tehnologije, među kojima Ilon Mask, pozvale su da se ove vrste sistema veštačke inteligencije suspenduju zbog straha da je trka u njihovom razvoju izmakla kontroli.

Italijanski regulator je rekao da neće samo blokirati OpenAI četbot, već će takođe istražiti da li je u skladu sa Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

GDPR reguliše način na koji možemo da koristimo, obrađujemo i čuvamo lične podatke.

Nadzorni organ je 20. marta rekao da je aplikacija izvršila proboj podataka, kao što su razgovori korisnika i informacije o plaćanju.

Rečeno je da ne postoji pravni osnov da se opravda „masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka u svrhu 'obuke' algoritama koji su u osnovi rada platforme".

Takođe je rečeno da, pošto ne postoji način da se proveri starost korisnika, aplikacija „izlaže maloletnike apsolutno neprikladnim odgovorima u poređenju sa stepenom njihovog razvoja i svesti".


Pogledajte video: Šta je veštačka inteligencija


Bard, Guglov pandan za ćaskanje sa veštačkom inteligencijom, sada je dostupan, ali samo određenim korisnicima starijim od 18 godina - zbog istih zabrinutosti.

Italijanska uprava za zaštitu podataka saopštila je da OpenAI ima 20 dana da kaže kako će se pozabaviti zabrinutostima nadzornog organa, pod kaznom od 20 miliona evra ili do četiri odsto godišnjeg prihoda.

Na drugom mestu, Irska komisija za zaštitu podataka - odgovorna za podržavanje osnovnog prava pojedinaca u EU na zaštitu ličnih podataka - rekla je za BBC da nastavlja saradnju sa italijanskim regulatorom kako bi razumela osnovu za njihovu akciju i da će „koordinisati sa svim Organima za zaštitu podataka EU" u vezi sa zabranom.

Kancelarija komesara za informacije, nezavisnog regulatora podataka u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekla je za BBC da će „podržati" razvoj veštačke inteligencije, ali da je takođe spremna da „ospori nepoštovanje" zakona o zaštiti podataka.

Den Morgan, iz provajdera za ocenjivanje sajber bezbednosti Sekjuritiskorkard, rekao je da zabrana pokazuje važnost usklađenosti sa propisima za kompanije koje posluju u Evropi.

„Preduzeća moraju da daju prioritet zaštiti ličnih podataka i da se pridržavaju strogih propisa o zaštiti podataka koje je postavila EU - usaglašenost sa propisima nije opcioni dodatak."

'Nedovoljno regulisano'

Grupa za zastupanje korisnika BEUC takođe je pozvala EU i pojedinačne vlasti - kao i agencije za zaštitu podataka - da istraže ČetGPT i slične četbotove, nakon podnošenja žalbe u SAD.

Iako EU trenutno radi na prvom svetskom zakonu o veštačkoj inteligenciji, BEUC brine da će proći godine pre nego što zakon o veštačkoj inteligenciji stupi na snagu, ostavljajući korisnike u riziku od štete od tehnologije koja nije dovoljno regulisana.

Ursula Pačl, zamenica generalnog direktora BEUC-a, upozorila je da društvo „trenutno nije dovoljno zaštićeno od štete" koju veštačka inteligencija može da izazove.

„Postoji ozbiljna zabrinutost oko toga kako bi ČetGPT i slični četbotovi mogli da prevare i manipulišu ljudima. Ovi sistemi veštačke inteligencije zahtevaju veći nadzor javnosti, a javne vlasti moraju ponovo da potvrde kontrolu nad njima", rekla je ona.

ČetGPT je već blokiran u brojnim zemljama, među kojima su Kina, Iran, Severna Koreja i Rusija.

OpenAI još nije odgovorio na zahtev BBC-ja za komentar.

žalba koju je ČetGPT sastavio
AFP
Žalba koju je ČetGPT sastavio

ČetGPT sastavio žalbu na kaznu

Kada je Mili Hulton primila obaveštenje od gradskog veća Jorka da mora da plati kaznu za nepropisno parkiranje, rekla je da je bila u iskušenju da plati umesto da troši vreme na sastavljanje odgovora.

Međutim, 22-godišnjakinja je zamolio ČeGPT da joj pomogne da sastavi žalbu.

Nadležni su povukli kaznu.

Hulton je tvrdila da joj je kazna za parkiranje pogrešno izdata u ulici u kojoj živi i da ona ima dozvolu za parking.

Studentkinja Univerziteta Sent Džon u Jorku rekla je da je razmišljala o tome da uštedi novac jer je bila toliko zauzeta akademskim radom u poslednjoj godini diplomiranja.

„Mislila sam, 'o, ne treba mi ovo, ja sam student', ali bilo mi je teško da napišem, pa sam pomislila da ću da vidim može li ČetGPT to da uradi umesto mene."

„Unela sam sve detalje o tome gde i kada se to dogodilo, zašto je bilo pogrešno i moju referencu za novčanu kaznu i vratio se sa ovim savršeno formiranim personalizovanim odgovorom za nekoliko minuta.


Pogledajte video: Kako veštačka inteligencija menja zemlje u razvoju


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.03.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »