BBC vesti na srpskom

Кина и Тајван: Пекинг симулира гађање ’кључних циљева’ на суседном острву

Сједињене Америчке Државе кажу да „прате акције Пекинга" док се кинеске војне вежбе око Тајвана настављају.

BBC News 09.04.2023
A Chinese aircraft takes part in a military drill near Taiwan
Реутерс
Кинеска авион учествује у вежби око Тајвана

Кина је симулирала прецизне ударе на кључне циљеве на Тајвану и околним водама током другог дана војних вежби.

Ове вежбе, које је Пекинг назвао „строго упозорење&qуот; самоуправном острву, одговор су на активности тајванске председнице која је прошле недеље посетила САД.

Док је кинеска војска првог дана симулирала опкољавање острва, Америка је позвала Кину да покаже уздржаност.

Тајван, на који Пекинг гледа као на отцепљену кинеску провинцију, саопштио да је најмање 71 кинески авион у суботу облетео острво.

Такође је саопштено да је 45 ратних авиона или прешло средњу линију Тајванског мореуза - незваничну линију разграничења између тајванске и кинеске територије, или улетело у југозападни део тајванске зоне противваздушне одбране.

Примећено је и девет кинеских бродова.

Операција, коју је Пекинг назвао „уједињени мач&qуот;, наставиће се до понедељка.

Званичници одбране у Тајпеју, престоници Тајвана, оптужили су у суботу Пекинг да користи посету председнице Цај Ингвен Америци као „изговор за извођење војних вежби, што је озбиљно нарушило мир, стабилност и безбедност у региону&qуот;.

Првог дана вежби, један од кинеских бродова је једном запуцао док је пловио у близини острва Пингтан, најближе кинеске тачке Тајвану.

Тајвански савет за океанска питања, који води Обалску стражу, објавио је видео снимак на којем се види како један од његових бродова прати кинески ратни брод, али није навео локацију.

На снимку се може чути како морнар говори кинеском броду преко радија: „Озбиљно штетите регионалном миру, стабилности и безбедности. Молим вас, одмах се окрените и идите. Ако наставите, ми ћемо предузети даље мере искључења.&qуот;

Други снимци приказују тајвански ратни брод Ди Хуа који прати пловило Обалске страже у нечему што њихов официр назива „застој&qуот; са кинеским бродом.

Док су кинеске вежбе завршене до заласка сунца у суботу увече, званичници одбране у Тајпеју наводе су да су вежбе борбених авиона поново почеле у недељу рано ујутру.

САД су позвале на „уздржаност и без промене статуса кво позиције&qуот;.

Портпарол Стејт департмента рекао је да САД „помно прате акције Пекинга&qуот; и инсистирао на томе да Америка има „довољне ресурсе и капацитете у региону да осигура мир и стабилност и да испуни

обавезе у погледу националне безбедности&qуот;.

САД су прекинуле дипломатске односе са Тајпејем у корист Пекинга 1979. године, али су по закону обавезне да Тајвану пруже средства за одбрану.

Амерички председник Џо Бајден је у неколико наврата рекао да ће САД интервенисати ако Кина нападне острво, али њихове поруке остају нејасне.

На састанку одржаном у среду у Калифорнији, председница Тајвана Цај Ингвел је захвалила председнику Представничког дома САД Кевину Мекартију на „непоколебљивој подршци&qуот; Америке, рекавши да је то помогло да се „народ Тајвана увери да није изолован и сам&qуот;.

Мекарти је првобитно планирао да оде на Тајван, али је одлучио да састанак ипак одржи у Калифорнији како би избегао распламсавање тензија са Кином.

A Chinese warship fires towards the shore during a military drill near near the Taiwan-controlled Matsu Islands
Реутерс
Кинески ратни брод пуца ка обали током војне вежбе у близини острва Матсу под контролом Тајвана

Кинески државни медији известили су да ће војне вежбе, које би требало да трају до понедељка, „истовремено организовати патроле и напредовање око острва Тајван, обликујући свеобухватно опкољавање и положај одбијања&qуот;.

Додаје се да је кинеска војска распоредила „ракетну артиљерију великог домета, поморске разараче, ракетне чамце, борбене авионе - ловце, бомбардере, ометаче и резервоаре за допуњавање горива&qуот;.

Али у главном граду Тајвана - Тајпеју, чини се да становници нису узнемирени најновијим кинеским маневрима.

„Мислим да су се многи Тајванци до сада навикли на то, осећај је као - идемо поново!&qуот; рекао је Џим Цај у суботу.

У међувремену, Мајкл Чуанг додаје: „Изгледа да они [Кина] воле то да раде, круже Тајваном као да је њихов. Навикао сам се на то.

„Ако нападну, ми ионако не можемо да побегнемо. Видећемо шта будућност носи и куда иде.&qуот;

Статус Тајвана је нејасан од 1949. године, када је Кинески грађански рат Комунистичке партије Кине окренула у своју корист и када се стара влада повукла на острво.

Тајван себе сматра сувереном државом, са властитим уставом и лидерима.

Али Кина на ово острву гледа као на отцепљену провинцију која ће напослетку бити под контролом Пекинга - ако буде потребно и силом.

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је да „поновно уједињење&qуот; са Тајваном „мора бити испуњено&qуот;.


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 04.09.2023)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »