"Poštena omladina o kojoj nismo vodili računa": Na današnji dan '68. počele su studentske demonstracije u Beogradu, policija ih gušila silom, tačan broj mrtvih zataškan (foto, video)

Blic 02.06.2023
"Poštena omladina o kojoj nismo vodili računa": Na današnji dan '68. počele su studentske demonstracije u Beogradu…

U Beogradu su 3. juna 1968. godine izbile najveće studentske demonstracije u Jugoslaviji, kao odjek protesta koji su se u to doba dešavali širom zapadne Evrope. Povod je bio ogroman raskorak vlasti i stvarnosti, sve većeg socijalno raslojavanje i udaljavanja od proklamovanih ideala i zvanične propagande o socijalnoj pravdi i vodećoj ulozi radničke klase u društvu.

Ovu 1968. godine obeležile su brojne demonstracije i rađanje novih pokreta širom sveta. Protestovalo se zbog rata u Vijetnamu u Sjedinjenim Američkim Državama i zapadnoevropskim zemljama, studenti i radnici su se podigli i u Francuskoj i Nemačkoj, a rodilo se i Praško proleće, pokušaj uvođenja "socijalizma sa ljudskim likom" u Čehoslovačkoj, koje je u avgustu ugušeno intervencijom Varšavskog pakta. Privredna reforma u Jugoslaviji koja je počela 1965. godine imala

Pročitajte još

Ključne reči

Komentari

Beograd, najnovije vesti »