Lazović: Legalno oružje treba da imaju samo oni kojima je ugrožena lična bezbednost

Beta 07.06.2023

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je danas da je među merama koje opozicija predlaže za smanjenje nasilja u društvu i stroža kontrola izdavanja dozvola za legalno posedovanje oružja.

Lazović je na sednici Skupštine Srbije rekao da je predlog njegovog poslaničkog kluba da legalno oružje treba da imaju samo lica koja mogu da dokažu da im je ugrožena lična bezbednost, a da policija ne može da ih zaštiti.

On je istakao da se takav uslov "ne odnosi na vlasnike lovačkog i sportskog naoružanja".

Rekao je i da se mora proširiti spisak krivičnih dela zbog kojih neće biti moguće da neko legalno poseduje oružje.

Lazović je rekao da, nakon masovnog ubistva koje je u okolini Mladenovca počinio U. B. koji je osumnjičen da je prethodno zlostavljao životinje i napadao službeno lice, treba uvesti promene u Zakonu o oružju i municiji, da ne može da poseduje legalno oružje neko ko je počinio krivično delo protiv životne sredine, "ubijanje i zlostavljanje životinja", kao ni neko ko je počinio krivična dela protiv pravosuđa ili je napadao advokate.

On je kazao da bi trebalo da legalno oružje može da dobije osoba koja je navršila 21 godinu, dok prema sadašnjem zakonu oružje mogu legalno imati osobe od 18 godina, kao i da se ne može "osobama koje imaju psihičkih problema dati oružje".

On je time odgovorio na kritike poslanika vladajuće stranke da opozicija napada vlast, a da nema svojih predloga za smanjenje nasilja u društvu.

Prethodno su poslanici vladajuće koalicije optuživali deo proevropske opozicije da poziv na protest "Srbija protiv nasilja" tokom obraćanja u parlamentu u stvari znači "poziv na ustanak a ne protest", i pozivali pripadnike opozicije da se vrate "nazad u kanalizaciju" navodeći da im je tamo "prirodno stanište".

Skupština Srbije završila je današnje zasedanje nešto pre 18.00. Predsednik parlamenta Vladimir Orlić zakazao je nastavak sednice za sutra u 10.00.

Lazović: Napao me bivši poslanik naprednjaka ispred Skupštine Srbije

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Radomir Lazović izjavio je da ga je danas ispred zgrade parlamenta napao nekadašnji poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Janko Langura, koji mu je takođe i pretio usmeno i putem društvenih mreža.

U izjavi agenciji Beta, Lazović je rekao da se incident dogodio na parkingu parlamenta gde ga je sačekao Langura, nezadovoljan time što je on na sednici Skupštine Srbije čitao tvitove predstavnika SNS u kojima oni vređaju i prete opoziciji.

"Gađao me je nekim papirima i unosio mi se u lice. Govorio mi je da sam šljam, da me plaća CIA. Ja sam pokušao da smirim situaciju i da prebacim na neku šalu ali se on ponašao kao da je pijan", rekao je Lazović.

On je rekao da postoji snimak celog događaja i da su prisutni poslanici SNS sprečili da incident preraste u nešto više.

Lazović je rekao da mu je Langura lično pretio i preko tvitera i da je pominjao "lovce i Vidovdan", zbog čega će čitav slučaj prijaviti i policiji.

"Čitav slučaj ću prijaviti i policiji jer on očigledno nije od onih koji samo prete, on i deluje", rekao je Lazović.

(Beta, 06.07.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »