Vuletić: Osim žrtava na severu Kosova prisutni svi elementi oružanog sukoba

Beta 16.06.2023

Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je danas da se na severu Kosova dešava nešto što, po različitim definicijama, već ima mnogo elemenata oružanog sukoba.

Vuletić je za RTS rekao da nema sumnje da će se Priština, kao i Beograd, odazvati na poziv visokog predstavnika EU Žozepa Borela na razgovore u Briselu.

Istakao je da to nisu redovni susreti već da je prepoznato da se na terenu dešava nešto što, posmatrano po različitim definicijama, ima mnogo elemenata oružanog sukoba.

"Osim ljudskih žrtava, gotovo svi elementi su prisutni. Mislim da je to prepoznato i reč je samo o tome da situacija deeskalira, da se ne dogodi da pređemo liniju posle koje je gotovo i posle koje je teško napraviti korak unazad", naglasio je Vuletić.

Vuletić je ocenio da kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju ne odgovaraju normalizacija odnosa i normalno stanje, jer zna da bi u takvoj situaciji SAD izvršile pritisak da ga sklone.

"Imate i unutrašnju situaciju o kojoj Kurti verovatno razmišlja, da ako bi došlo do eskalacije sukoba, onda bi pozicija Srbije bila gora na još jedan način. Imate ovde stalne proteste koji bi tek tada dobili neki smisao. Verujem da bismo imali dodatno zaoštravanje unutrašnjih konflikata", istakao je Vuletić.

Prema njegovim rečima već postoji jedan bitan element rata kada se naoružane grupe s dugim cevima nalaze na tuđoj teritoriji, a slična stvar je i kada je reč o hapšenju Srba na severu Kosova.

"Nisu oni uhapšeni zato što su bili mirni demonstranti nego zato što su prepoznati kao ugledne ličnosti koje mogu u svakom trenutku da pozovu i imaju autoritet da vode ljude koji žive na severu Kosova", naglašava Vuletić.

(Beta, 06.16.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »