Borel kaže da je uznemiren situacijom na severu Kosova koja postaje opasna

Beta 23.06.2023

Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je danas da je uznemiren sitaucijom na severu Kosova i da situacija nastavlja da eskalira i postaje opasna uprkos kriznom sastanku kao i da EU to "neće tolerisati". 

"Jako uznemiren situacijom na severu Kosova - vansudska hapšenja kosovskih Srba i kosovske bezbednosne snage marširaju u južnoj Mitrovici, a tome sledi teška retorika iz Srbije", napisao je Borel na Tviteru. 

"Uprkos jučerašnjem kriznom sastanku, eskalacija se nastavlja i postaje opasna. Mi to nećemo tolerisati", napisao je Borel.

Borel je juče pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija na razgovor u Briselu zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom zbog poslednjih događaja na severu Kosova. 

On je posle odvojenih sastanaka sa Vučićem i Kurtijem izjavio da da su proizvoljna i nezakonita hapšenja nedopustiva i napomenuo da će Euleks početi da snažnije nadgleda situaciju. On je pozvao da se sprovede temeljna istragaa i evaluacija hapšenja kao i da se preduzmu odgovarajuće akcije nakon toga. Takođe je pozvao Srbiju da odmah oslobodi tri uhapšena kosovska policajca. 

(Beta, 06.23.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »