Premijeri Holandije i Luksemburga za jačanje saradnje i smirivanje tenzija na Kosovu

Beta 03.07.2023

Premijeri Holandije i Luksemburga Mark Rute (Rutte) i Gzavije Betel (Xavier Bettel) izjavili su večeras u Beogradu da su zajedno došli u Srbiju kako bi se ojačala saradnja sa Evropskom unijom, kao i na bilateralnom nivou, dodajući da se obojica zalažu za smirivanje napetosti na Kosovu.

"Zajedno smo došli da bismo ojačali veze EU sa Srbijom ali i bilateralne veze. Važno je da bude stabilnosti i saradnje", rekao je Rute na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rute je dodao da tenzije na Kosovu, kao i nasilje nad civilima i medijima, izazivaju zabrinutost.

"Koraci ka smirivanju tenzija, i normalizacija odnosa (Beograda i Prištine) ključni su ne samo za Srbiju i Kosovu već za širi region", rekao je holandski premijer, koji prvi put boravi u Beogradu.

Rute je rekao da su stabilni odnosi u Evropi važni i u svetlu rata u Ukrajini.

Betel je ponovio da je važno smirivanje napetosti na Kosovu i da je to u interesu svih, i same EU.

Premijer Luksemburga je dodao da je pre sastanka sa Vučićem razgovarao sa nekim nevladinim organizacijama, među kojima sa organizacijama zajednice LGBT.

Prema njegovim rečima, te NVO su navele da je potrebno uvesti civilno partnerstvo među homoseksualcima. Rekao je da je i sam homoseksualac.

Zvaničnici su sa Vučićem razgovarali i o migraciji.

Kako su ranije preneli mediji, poseta evropskih premijera prvobitno bila zamišljena kao zajednička inicijativa Beneluksa vezano za neka važna pitanja u regionu Zapadnog Balkana, ali je premijer Belgije Aleksander de Kro (Alexander de Croo) odustao od dolaska, iz unutrašnje-političkih razloga.

Brnabić premijerima Holandije i Luksemburga poručila da su evropske integracije prioritet Srbije Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u razgovoru sa premijerima Holandije i Luksemburga Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom u Beogradu, da su evropske integracije spoljnopolitički prioritet Srbije i da je podrška njihovih zemalja od ključnog značaja za ubrzanje tog procesa. Brnabić je sagovornike informisala o reformama koja Srbija preduzima na evropskom putu, posebno u oblastima pravosuđa i slobode medija i bezbednosti novinara, saopšteno je iz Vlade Srbije. Premijerka Srbije sagovornicima je prenela da je Beograda u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom i dodala da je za Beograd podjednako važno pitanje bezrezervne zaštite i osiguranja bezbednosti pripadnika srpske zajednice na Кosovu i Metohiji, dodaje se u saopštenju. "Posvećeni smo očuvanju mira i stabilnosti na Кosovu i Metohiji, kao i pronalaženju rešenja u dijalogu, o čemu svedoči i konstruktivnost koju srpska strana kontinuirano pokazuje", istakla je Brnabić. Sagovornici su se saglasili oko značaja očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu, kao i važnosti evropske perspektive Republike Srbije i čitavog Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju. Brnabić je ocenila da je poseta premijera Holandije i Luksemburga jedinstven i veoma važan politički događaj, i da pokazuje da su bilateralni odnosi sa te dve države veoma dobri, i da je njihovim dolaskom u Beograd posebno intenziviran politički dijalog. Kako je u saopštenju navedeno, Brnabić je poručila da se sa Holandijom i Luksemburgom, koje su među najvažnijim ekonomskim partnerima Srbije, ostvaruje uspešna ekonomska saradnja i priliv investicija.

(Beta, 07.03.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »