Obradović (Dveri) o besplatnim udžbenicima za sve đake u Srbiji i o Kosovu

Beta 04.07.2023

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović je danas izjavio novinarima u Skupštini Srbije da bi svi učenici u Srbij trebalo da dobijaju besplatne udžbenike, a ne da to bude privilegija samo đaka u Beogradu i još nekoliko opština.

{Video1: lider Pokreta Dveri Boško Obradović }

"Grad Beograd je nedavno doneo odluku koja se tiče besplatnog školstva, odnosno obezbeđivanja besplatnih udžebinika, užine, prevoza, ali i vrtića za sve učenike na teritoriji grada" što su podržale . Dveri , rekao je on.

"Međutim, smatramo da deca u drugim gradovima i opštinama u Srbiji ne bi smela da budu diskriminisana, već i da njima mora da budu obezbeđeno besplatno školstrvo i isti uslovi kao i deci u Beogradu", rekao je Obradović.

Dodao je da Dveri zato predlažu dva moguća rešenja da bi sva deca u Srbiji imala besplatne udžbenike, užine i prevoz, kao i besplatne vrtiće što je slučaj u Beogradu.

"Prvo rešenje predviđa angažovanje Vlade, odnosno da se ovaj problem reši na nivou države i u tom smislu Dveri će Vladi uputiti preporuku kako smatramo da bi ovaj problem mogao da bude rešen. Drugo rešenje je da se problem reši na nivou lokalnih samouprava", rekao je Obradović.

On je naglasio da će opštinske organizacije pokreta Dveri dati svim opštinama u Srbiji predloge rebalansa budžeta da bi se tamošnjoj deci obezbedili besplatni udžbenici, užina, prevoz i vrtići.

Lider Dveri je podsetio i na predlog Patriotskog bloka Vladi pre godinu dana: da 1. septembra sva deca školskog uzrasta u Srbiji dobiju po 20.000 dinara.

"Dveri smatraju da, pored kritike vlasti, opozicija mora i da predlaže konstruktivna rešenja da bi građani videli šta bi na radila kada bi bila u situaciji da obavlja vlast", rekao je Obradović.

On je govoriio i o predlozima svoje stranke o održavanju posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu.

"Iako su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik Skupštine Vladimir Orlić obećali da će ta sednica biti održana najkasnije krajem maja ili početkom juna, kao što vidimo do toga nije došlo", podsetio je Obradović.

Lider Dveri je rekao i da je ta sednica trebalo da bude o tekstu francusko-nemačkog predloga za normalizaciju Srbiija-Kosovo koji nikada nije zvanično došao u Skupštinu.

"U međuvremenu je na Kosovu i Metohiji došlo do događaja koji su ozbiljno ugrozili bezbednost Srba koji tamo žive, ali vlast beži od posebne sednice koja bi bila posvećena pitanjima bezbedniosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i tekstu francusko-nemačkog predloga za rešenje kosvskog pitanja", naglasio je Obradović.

On je dodao da će Dveri nastaviti da se bore za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji i da će se zalagatio za neprihvatanje francusko-nemačkog predloga zbog kojeg je njegov pokret tražio i ostavku predsednika Aleksandra Vučića i rapisivanje vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

(Beta, 07.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »