Opozicija kritikuje zaduživanje i konverziju zemljišta bez naknade, Mali ističe uspehe vlade

Beta 19.07.2023

Poslanik Zeleno levog kluba Radomir Lazović kritikovao je danas zakone i nova zaduživanja koja su na dnevnom redu Skupštine Srbije, a tokom govora je naveo da ga je ministar finansija Siniša Mali nazvao "budalom". Govoreći o štetnosti izmena Zakona o planiranju i izgradnji, Lazović je rekao da će se onima koji su "uništili preduzeća i na kraju ih privatizovali", sada omogućiti da u vlasništvo dobiju i zemljište koje nisu platili. Lazović je pitao da li je to zato što su ministri Siniša Mali i Goran Vesić bili i u prethodnim vlastima, pa su obećali tajkunima da ne moraju da plate konverziju jer će biti donet zakon da zemljište dobiju besplatno. "Siniša Mali već je osuđen za malverzacije prilikom privatizacija", rekao je poslanik, pre nego što je došlo do incidenta u kojem ga je, kako kaže, ministar uvredio. "Ne, nije", odgovorio je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, na šta je Lazović tražio uvid u steno beleške i u snimke, kako bi se, rekao je, "stalo na put nasilju koje dolazi od ministara". Lazović je pitao i da li će nova ministarka prosvete (predložena je Slavica Đukić Dejanović) učiniti da se se prosvetu izdvaja više od pet odsto BDP, da li će primiti više nastavnika, stvorili bolje uslove rada, više psihologa i pedagoga. On je posebno kritikovao Socijalističku partiju Srbije koja postoji više 33 godine i rekao da je, između ostalog, smatra odgovornom za stanje u prosveti. Lazović je "čestitao" vladi što se zadužila više nego ikad. "Uspeli ste da postanete šampioni i da zadužite zemlju više nego svi do sada, pa je javni dug preko 36 milijardi evra, a samo danas se zadužujemo za 1,35 milijardi povećavamo sa ovih 11 kredita", rekao je Lazović. Ministar finansija Siniša Mali u odgovoru je ponovio kako se računa javni dug i istakao da je udeo javnog duga Srbije 50,5 odsto što je daleko ispod nivoa zaduženosti mnogo razvijenijih zemalja.

Mali je najavio nova povećanja penzija i plata za javnu upravu i više puta ponovio da se infrastrukturni projekti uvek finansiraju iz kredita, a ne iz "keša".

Ministar je govorio o uspesima vlade, o jednokratnoj pomoći građanima, rastu BDP-a, rekordnim investicijama i istakao da je "Srbija najbolje moguće mesto za ulaganje".

Na pitanja o Zakonu o planiranju i izgradnji, kao i o "poklanjanju" zemljišta, ministar Mali nije odgovorio.

Ministar Goran Vesić odgovorio je da su neistinite tvrdnje da se ukidanjem konverzije poklanja zemljište firmama i privatnicima.

Vesić je rekao da o tome pričaju "oni u čije je vreme su se događale  privatizacije" i istakao da tih privatizacija nije bilo od kad je na vlasti SNS.

Kritikovao je zakone iz 2009. godine, tvrdeći da je konverzija uz naknadu doneta "zbog ličnog obračuna tadašnjeg predsednika Borisa Tadića sa vlasnicima Luke Beograd", kao i da to "svi znaju".

Taj zakon je kako je rekao, "zaključao" pet hiljada lokacija na kojima može da se gradi.

Poslanici danas objedinjeno razmatraju 30 tačaka dnevnog reda. 

(Beta, 07.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »