Predstavljeno izdanje prigodnih poštanskih maraka posvećenih Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu

Beta 28.07.2023

Pošta Srbije i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država predstavile su danas u Beogradu emisiju prigodnih poštanskih maraka posvećenih naučnicima Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu.

Simbolično, na dan 105. godišnjice otkako se 28. jula, po naredbi predsednika SAD Vudroa Vilsona na Beloj kući zavijorila srpska zastava, emisiju su predstavili američki ambasador Кristofer Hil, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i  vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Povod za prigodno filatelističko izdanje su dva velika jubileja – stogodišnjica od prvog objavljivanja autobiografije Mihajla Pupina „Sa pašnjaka do naučenjaka” nagrađene prestižnom Pulicerovom nagradom, i navršenih 125 godina od prve Tesline javne demonstracije upravljanja putem radio talasa.

„Nikola Tesla i Mihajlo Pupin zaslužuju da budu istaknuti u svakoj prilici. Oni su i most i važna veza našeg sa američkim narodom, koju želimo da podvučemo, jer Sjedinjene Države su veliki prijatelj i saveznik Srbije. Serijom maraka u čast genijalnih srpsko-američkih naučnika i pronalazača, iznova iskazujemo zajedničku zahvalnost i ponos i ostavljamo svedočanstvo za budućnost", rekao je Đorđević.

On je zahvalio Hilu i Dačiću na podršci u ovom projektu, kao i na prepoznavanju značaja, podsticanju i podršci filatelističkoj delatnosti Pošte Srbije.

Hil je rekao da su dva velika  naučnika,izumitelja i inženjera, Nikola Tesla i MihajloPupin, dali veliki doprinos odnosima Srbije i SAD.

„Naše dve zemlje borile su se zajedno u Prvom i Drugom svetskom ratu i svi smo imali razloga da verujemo da nećemo imati više ratova na evropskom kontinentu. I dok mi sada govorimo, na evropskom tlu imamo brutalni, varvarski napad Rusije na njihove ukrajinske komšije. SAD i Srbija treba da se drže zajedno kao što su i u ranijim teškim vremenima", kazao je Hil.

{image2}

Dodao je da "moramo da nastavimo da živimo inspirisani ovim ljudima i da se pobrinemo da nemamo druge svetske ratove u Evropi".

"Bili smo saveznici u prošlosti i možemo da razmislimo da to opet postanemo u bliskoj budućnosti. Razumemo složenost situacije, ali, to ne treba da bude ispred onoga šta je pravedno učiniti. Кada gledamo Pupinove i Tesline talente, hajde da uzmemo dobar duh njihovog rada i nastavimo da prbližavamo naše dve zemlje. Siguran sam da će iz toga proisteći mnoge dobre stvari”, rekao je Hil.

Dačić je pohvalio inventivnost i inicijativu Pošte Srbije za izdavanje prigodnih poštanskih maraka povodom važnih jubileja iz bogate srpske istorije, kao i jubileja bilateralnih diplomatskih odnosa.

„Naša dva genija zadužili su čovečanstvo svojom posvećenošću i zadužili obe naše nacije neprekinutom ljubavlju prema zemlji iz koje su potekli, i prema zemlji koja im je pružila mogućnost da dostignu najveće domete svetske nauke sve do današnjeg doba”, rekao je Dačić.

Poručio je da Srbiju i Sjedinjene Države zajednički put od 142 godine diplomatskih odnosa obavezuje da nastave da dalje unapređuju saradnju na temelju zajedničkih vrednosti i grade partnerstvo u duhu poverenja i poštovanja.

Đorđević je uručio Hilu i Dačiću poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka „Nikola Tesla i Mihajlo Pupin – naši geniji”.

U filatelističkom izdanju sa dve prigodne poštanske marke, na tabaku od osam maraka i 12 vinjeta, prikazani su portreti Tesle i Pupina koji drže svitak sa pečatima na kojima su nacionalni grbovi Srbije i SAD, dok je u pozadini osvetljeni Njujork.  {Video1:}

Ceo video materijal dostupan OVDE

(Beta, 07.28.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »