U petak protesti u Novom Sadu i Nišu, SEOS blokira most Gazela u subotu

Beta 02.08.2023

U petak, 4. avgusta u Novom Sadu će biti održan deveti po redu protest "protiv nasilja" sa kog će, kako su najavili organizatori, biti ukazano na "odgovornost" pravosudnih institucija.

Protest će početi u 19 časova u Katoličkoj porti odakle će učesnici skupa krenuti u protestnu šetnju do zgrade suda u Sutjeskoj ulici.

"Novim okupljanjem ukazaćemo na odgovornost pravosudnih institucija, posebno Javnog tužilaštva, za nepostupanje, držanje predmeta u mračnim fiokama i rad po diktatu političkih moćnika", najavili su organizatori.

Ocenili su da "nedostatak nezavisnih i nepristrasnih tužilaca i sudija doprinosi normalizaciji i nekažnjivosti nasilja, naročito onog koje predstavnici javnih službi i političari na vlasti čine prema građanima, aktivistima, umetnicima, nezavisnim medijima i političkoj opoziciji".

Protest protiv nasilja u petak u Nišu posvećen aferama aktuelnog režima

U Nišu će i ovog petka biti održan protest "Srbija protiv nasilja", a na osmom po redu okupljanju biće reči o aferama aktuelnog režima, kako na nivou države, tako i na nivou grada, najavili su organizatori protesta.

Protest, koji će biti organizovan ispred Gradske kuće sa početkom u 19.00 sati, biće održan pod sloganom "Afere junaka doba zlog", a građani će moći glasaju za "naj aferu".

Protest "Srbija protiv nasilja" organizuju Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, koalicija Moramo - Zajedno, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Učesnici protesta zahtevaju oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, smenu Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

SEOS za subotu najavio blokadu mosta Gazela zbog usvajanja zakona o planiranju i izgradnji

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je da će u subotu, 5. jula organizovati četvoročasovnu blokadu mosta Gazela u Beogradu zbog usvajanja zakona o planiranju i izgradnji kojim vlast po navodima SEOS, poklanja državnu imovinu.

U saopštenju su ocenili da će taj zakon omogućiti stranim kompanijama i tajkunima "da nastave da se bogate na račun građana Srbije".

"Ovo nije rasprodaja već poklanjanje državne imovine. Istovremeno ovaj zakon nam veže ruke kad je privatna svojina u pitanju, mogu da nam preparcelišu njive i placeve onako kako njima odgovara, da uzmu ono što im treba a nama šta ostane", naveli su iz Saveza ekoloških udruženja Srbije.

Početak blokade najavili su za 18 časova i upozorili vlast da će "pojačati mere" ako ne posluša "zahteve građana".

"Pokrenuli smo borbu kroz institucije ali oni nisu hteli da sačekaju da se Ustavni sud izjasni. Zbog toga nastavljamo borbu pravnim putem ali počinjemo i sa vaninstitucionalnim merama. Za početak sledi četvoročasovna blokada Gazele a ako vlast ne posluša zahteve građana pojačavaćemo mere, jer ovo mora biti borba svakog čoveka kome je stalo do Srbije", piše u saopštenju.

(Beta, 08.02.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »