Владика Јован: Најстрашнија истина да ми не знамо број жртава Јасеновца, нисмо то ни проучавали

Бета 14.08.2023

Владика пакрачко-славонски Јован, који је и председник Управног одбора Музеја жртава геноцида у Београду, изјавио је данас да је "најстрашнија истина да не знамо" колико је жртава Јасеновца, јер "скоро нисмо ништа урадили да би до тог броја дошли"."Не знамо зато што су наши историчари потпуно занемаривали проучавање страдања у Другом светском рату. Не постоји докторат на српском универзитету о Јасеновцу или о страдању у Другом светском рату. Не постоји монографија о Јасеновцу коју је написао један српски историчар", рекао је епископ Јован за ТВ Прва.

На питање да ли је важно да се сазна тачан број жртава, он је рекао да је "наравно важно, али како".

"Године 1948. у Европи је завршена прелиминарна процена броја жртава, одмах после тога су основани институти који су 40, 50 година радили, па до дана данашњег раде на темељном установљавању и броја и природе логора, и природе злочинаца и природе жртава. Најчувенији такав институт је свакако Институт за проучавање холокауста у Јад Вашему, у Јеруслиму, што је моја кућа у којој сам радио осам година и данас сам, наравно, њихов активни сарадник", рекао је владика Јован.

Одговарајући на питање колико сматра да је жртва Јасеновца, на основу његових сазнања, рекао је: "Ми скоро нисмо ништа урадили да би до тог броја дошли".

Он је рекао да је "Јасеновац наше ново Косово", објаснивши да су то речи некадашњег владике захумско-херцеговачког Атанасија, напомињући да су то "два крила нашег идентитета, од Косова Поља до Јасеновца", што је и сличан наслов једне познате књиге епископа Атанасија.

Епископ Јован је истакао да је Србија, на челу са председником државе Алексанадром Вучићем, "активно кренула да се бави том страшном темом" Јасеновца, тако да је Београд прошле године добио спомен плочу на Обали јасеновачких жртава.

"Ни у једном тренутку није постојала актуелна државна политика Србије или Републике Српске да се изврши ревизија било каквих историјских чињеница али говорим да је постојала параџавна иницијатива која је на томе настојала али је данас, хвала Богу, гурнута на маргину где и припада", рекао је владика Јован, поводом једне његове изјаве од пре неколико година која је недавно помињана у неким медијима.

(Бета, 08.14.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »