Advokatska kancelarija iz Beograda traži od Vlade Nemačke opoziv Šmita u BiH

Beta 22.08.2023

Advokatska kancelarija "Radić" iz Beograda je od Vlade Nemačke tražila da opozove odluku iz 2021. o kandidovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika UN za BiH jer Savet bezbednosti UN nije dao saglasnost da on to postane.

Nije navedeno koga zastupa advokatska kancelarija "Radić" iz Beograda i po čijem je nalogu uputila ovakav dopis Bundeskabinetu.

Kancelarija je ocenila da je Šmit "izazvao pravni haos i ozbiljne probleme u funkcionisanju BiH i ostvarivanju prava Republike Srpske", piše u dopisu advokatske kancelarije, kojeg je objavila Radio-televizija RS (RTRS).

U dopisu Bundeskabinetu advokatska kancelarija "Radić" je podsetila da je Šmit, odmah po objavljivanju te kandidature, zahvalio Vladi Nemačke što mu je poverila taj važan zadatak, ali je napomenuo da "međunarodna zajednica tek treba da to odobri".

Kancelarija je navela da Savet bezbednosti UN-a nije dao saglasnost na Šmitovu kandidaturu, ali da je on ipak 1. avgusta 2021. godine objavio da počinje da obavlja funkcije visokog predstavnika UN za BiH.

"Stiče se utisak da je on uzurpirao nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, donosi zakone sa obavezujućim dejstvom, pa čak i zakone kojima predviđa kazne zatvora do pet godina za prekršioce njegovih zakona", navedeno je u dopisu advokatske kancelarije.

(Beta, 08.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »