Vučić sa članom Kongresa SAD o bilateralnim odnosima, evrointegracijama, Kosovu

Beta 30.08.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa članom Kongresa SAD Majklom Tarnerom o bilateralnim odnosima, evrointegracijama, dijalogu Beograda i Prištine i drugim regionalnim i svetskim pitanjima.

Vučić je, kako je saopštio njegov kabinet, pozdravio "dinamičan politički dijalog" sa predstavnicima američke administracije i Kongresa, i ukazao da je Srbija posvećena "što sadržajnijoj saradnji i unapređenju odnosa" sa SAD, posebno u oblasti ekonomije.

On je izrazio nadu da će te veze dodatno jačati i naveo da je Srbija predložila uspostavljanje Strateškog dijaloga sa SAD, čime bi bilateralni odnosi dobili jasniju strukturu, navodi se.

Vučić je zahvalio na "kontinuiranoj podršci" Vašingtona putu Srbije ka članstvu u EU, i naveo da Beograd na tome "vredno radi uz neophodne reforme", piše u saopštenju.

On je kazao da Srbija ulaže "veliki napor" u dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, jer to vidi kao "jedini pravi put za postizanje održivog dogovora i rešavanje kriznih situacija izazvanih jednostranim potezima" kosovskih vlasti.

Vučić je, kako se navodi, zahvalio na naporima koje američka strana ulaže u cilju smirivanja tenzija na Kosovu i ukazao da je važno "jasnije reći čija je odgovornost za konstantno izazivanje tenzija, umesto što se stalno obe strane pozivaju na deeskalaciju".

Tarner, predstavnik Republikanske stranke, rekao je da "iskreno ceni" napore Vučića i njegovu ulogu u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu, izrazio zadovoljstvo zbog ekonomskog napretka Srbije i pohvalio angažman Srbije za dodatno podsticanje regionalne saradnje, dodaje se.

(Beta, 08.30.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »