BBC vesti na srpskom

Životinje: Šok u Italiji, ubijena popularna medvedica Amarena

Medvedica po imenu Amarena ubijena je u centralnoj Italiji - muškarac odgovoran za njenu smrt kaže da je zapucao iz straha.

BBC News 02.09.2023  |  Pol Kirbi - BBC njuz

Popularna ženka medveda ubijena je na periferiji naselja u centralnoj Italiji - muškarac odgovoran za njenu smrt tvrdi da je pucao iz straha.

Medvedica po imenu Amarena snimljena je ranije ove nedelje kako luta gradom San Sebastijano Dei Marsi sa dvoje mladunaca.

Marko Marsilio, lokalni zvaničnik, izjavio je da nijedan medved u regionu Abruco nikada nije predstavljao opasnost za meštane.

Kada su čuli da je Amarena ubijena meštani su bili šokirani - bila je dobro poznata u okolini, a ime je dobila po sorti crne trešnje koju je posebno volela.

Marsilio je na društvenim mrežama rekao da je ubistvo neshvatljivo, nazivajući ga „veoma teškim činom protiv čitavog regiona", a koji „ostavlja bol i bes".

Gilberto Piketo, ministar za životnu sredinu, izjavio je da se mora učiniti sve što je moguće kako bi njena dva mladunca bila zaštićena i slobodna.

Amarena je bila jedan od oko 60 ugroženih medveda koji žive u Nacionalnom parku Abruco.

Nacionalni park je objavio fotografiju tela medvedice, a u njihovom saopštenju se navodi da je pogođena vatrenim oružjem na periferiji San Sebastijana dei Marsija.

Zaposleni u parku su brzo intervenisali, jer su mladunci bili u njenoj blizini, ali su veterinari mogli samo da potvrde da je medvedica uginula, navode.

Iako je Amarena u prošlosti pravila štetu usevima, nije bilo opravdanja za napad, ističu, dodajući da „nikada nije predstavljala opasnost za ljude".

Lokalna policija identifikovala je čoveka koji je ubio životinju i ispitala ga.

„Pucao sam iz straha, nisam želeo da ubijem", rekao je, prenosi agencija Ansa.

„Našao sam je u svom imanju i to je bio impulsivan, instinktivan čin".

Posle video snimka Amarene kako luta gradom, koji se pojavio na društvenim mrežama, meštani su bili zabrinuti da će to povećati broj posetilaca željnih da vide medvede.

Na snimku se vidi kako ljudi u San Sebastijanu Dei Marsiju iz daljine gledaju medvedicu koja šeta naseljem, čekajući mladunčad, a zatim se spušta niz stepenice.

Jedno od njenih mladunaca, po imenu Huan Karito, umrlo je u januaru nakon što ga je udario automobil.

I on je bio popularan među lokalnim stanovništvom, uprkos tome što je 2021. provalio u pekaru i pojeo sveže pečen keks.

Šok oko smrti medvedice veoma se razlikuje od događaja u aprilu prošle godine kada je 26- godišnjeg Andrea Papija ubio medved u podnožju Alpa.


Pogledajte video: Ljubavni život mede Aleksandra na Tari


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.02.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »