Skupština Srbije sutra o rebalansu budžeta za 2023.

Beta 04.09.2023

Skupština Srbije trebalo bi da sutra, na vanrednom zasedanju, počne razmotranje rebalansa budžeta za 2023, odnosno Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

Predviđen fiskalni deficit budžeta Srbije iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP, uz napomenu da je inicijalno projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog.

Rebalansom budžeta, kako je nakon usvajanja predloga objavila Vlada Srbije, trebalo bi da se obezbede sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatne 23 milijarde dinara, a ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.

Kako je navedeno, to znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu Ekspo, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa i Fruškogorski koridor.

Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Vlada je objavila da je rebalans budžeta za 2023. nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja Srbije, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize sa što manjim posledicama po zemlju.

(Beta, 09.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »