Pastor: Uništavanje natpisa na mađarskom politička poruka i podsticanje konflikta

Beta 05.09.2023

Predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) Ištvan Pastor je danas izjavio da uništavanje natpisa na madjarskom s nazivom Subotice nije samo krivično delo, već "politička poruka malobrojnih kojima ne odgovaraju uzajamno razumevanje, poštovanje i partnerstvo Srbije i Madjarske, već im je interes podsticanje konflikta".

Pastor je za Panon RTV rekao da to nije običan vandalizam, već planirana akcija za koju je "bilo potrebno da se na prilično vandalski način organizuje velika sila, i sasvim je sigurno da će njene posledice biti dugoročne".

Ukazao je da je bitan i trenutak kada se dogodio taj čin, a da bi se očekivalo da naziv bude oštećen odmah po postavljanju, jer je to moglo nekome da zasmeta i izazove momentanu reakciju.

Po njegovim rečima, iza te akcije koju je oceniio kao političku stoje oni koji o politici, o odnosima sa mađarskim organima imaju drugačije zamisli od njega, predsednika Aleksandra Vučića ili mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Povodom Dana grada Vučić je u više navrata izjavio da je prihvatio moju molbu i podržao postavljanje ovih natpisa. Poruka je upućena njemu, da oni koji su ovo počinili ne podržavaju da nastavi ovu politiku, i ne podržavaju ga u tome da se srpsko-madjarski odnosi ovako razvijaju", objasnio je Pastor.

On je tada napisao da je siguran da predsednik to razume.

"Siguran sam da će dati odgovor koji za mene, ali i za njega i za sve nas, ne može biti ništa drugo nego ovaj put kojim smo počeli da idemo i kojim idemo", kazao je.

Ocenio je i da su pojedine opozicione stranke i portali sugerisali da počinioci ne mogu biti neki drugi nego Srbi, ali da on "nije uveren u to".

"Tako nešto nikada nisam izjavio, niti ću. Nabrojani akteri ili učesnici su u nedelju pre podne na društvenim mrežama iskazali takvu aktivnost, kao da su znali šta se sprema, šta će se dogoditi. Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara je više od deset godina produžena ruka opozicionih beogradskih i novosadskih liberala", ocenio je Pastor.

Finansijer i osnivač portala koji se bavio vestima iz Vojvodine, prema njegovim rečima, "je stranka Jobik iz Madjarske koja je sada liberalna desna partija finansirana dolarima".

"Zbog toga smatram da se političke namere ne mogu isključiti iz ovog dogadjaja", zaključio je lider SVM-a.

On je poručio da će uskoro biti postavljeni novi natpisi na madjarskom jeziku na kružnim tokovima na Paliću i na Bikovu.

(Beta, 09.05.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »