Srpska lista odbacuje 'ultimatum' za iseljenje srpskih institucija iz zgrade u Kosovskoj Mitrovici

Beta 06.09.2023

Srpska lista saopštila je danas da odbacuje "ultimatum" prištinskih vlasti u vezi iseljenja prostorija srpskih institucija  iz zgrade u severnom delu Kosovske Mitrovice i zatražila da to pitanje bude rešeno u okviru dijaloga Beograda i Prištine "a u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština".

Lista je u saopštenju ocenila da bi "progon i nasilna okupacija" te zgrade "ugrozila ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi, kako iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, tako i iz oblasti socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva".

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, Kosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike, kako Srbima tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima, Turcima i ostalima, a 40 porodica živi zahvaljujući radu ljudi koji su zaposleni u tim institucijama", stoji u saopštenju.

Lista je pozvala međunarodnu zajednicu da "spreči režim iz Prištine da eskalira situaciju i izazove dodatne tenzije koje mogu imati nesagledive posledice na terenu".

(Beta, 09.06.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »