BBC vesti na srpskom

Svetsko prvenstvo u košarci 2023: Srbiji srebro zlatnog sjaja, Nemačka prvak sveta u košarci

Dve najbolje reprezentacije na svetu bore se u finalu Mundobasketa na Filipinima.

BBC News 10.09.2023
Manila, 10. septembar 2023.
EPA

Košarkaška reprezentacija Srbije vratila se u sam vrh svetske košarke srebrnom medaljom na Svetskom prvenstvu.

Reprezentacije Nemačke pobedila je Srbiju u neizvesnom finalu Mundobasketa u Manili, glavnom gradu Filipina - 77:83 (26:23, 21:24, 10:22, 20:14).

Meč je odlučila loša treća četvrtina srpske reprezentacije, kada su Bogdanović i drugovi postigli samo deset poena.

Najbolji igrač finala bio je Danijel Šruder koji je postigao 28 poena, a u timu pobednika pratio ga je Franc Vagner sa 19 poena.

U timu Srbije briljirao je Aleksa Avramović sa 21 važnim poenom, dok ga je pratio kapiten Bogdan Bogdanovič.

Nemačkoj je ovo prvo zlato na svetskim prvenstvima, dok je Srbija osvojila drugo srebro posle jednog prvenstva pauze.

Tim Svetislava Pešića do medalje je stigao posle veličanstvenih pobeda protiv Litvanije i Kanade, dok su Nemci bez poraza došli do završne bitke, usput eliminisavši američki drim tim.

Oba tima obezbedila su plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

U meču za treće mesto, Kanada je posle produžetka savladala Sjedinjene Države 127:118 i tako osvojila prvu medalju u istoriji.

Tok finala

  • Prva četvrtina

Srbija je meč otvorila trojkom Stefana Jovića, pa onda i zakucavanjem Nikole Jovića, ali su Nemci uhvatili priključak.

Nakon samo dva minuta igre, nezgodnim doskokom povredio se Ognjen Dobrić, jedan od najboljih košarkaša Srbije u polufinalnom meču sa Kanadom, pa je morao da ode u svlačionicu da mu se ukaže pomoć.

Dobrić se do kraja meča nije vraćao na teren.

Nemci su do prvog vođstva od pola koša 10:9 došli posle četiri minuta igre, ali se videlo da će utakmica biti tvrda, sa snažnim odbranama.

Šutevima za tri poena Bogdanovića, Marinkovića i Jovića, Srbija je uspevala da drži inicijativu, ali su Nemci uspešno odgovarali.

U poslednjem minutu četvrtine, Srbija je vratila prednost od pet poena, ali se na malu pauzu otišlo sa tri poena prednosti.

Manila, 10. septembar 2023.
Reuters
  • Druga četvrtina

Deonica je počela sa mnogo više nervoze i grešaka, pa su Nemci najpre smanjili prednost Srbije pa prešli u vođstvo, da bi onda selektor Pešić morao da zatraži tajm-aut i pokuša da umiri sopstveni tim.

Taman kada su Nemci poveli, kapiten Bogdan Bogdanović uzvratio je trojkom.

Usledila je bitka koš za koš, ali je ključne poene Srbiji donosio upravo Bogdanović koji je prvi stigao do dvocifrenog učinka u broju poena.

Ipak, boljom odbranom Nemci su još jednom preokrenuli i došli do prednosti 43:42.

Na odmor se otišlo, a da nijedan tim nije imao prednost - 47:47.

Manila, 10. septembar 2023.
Reuters
Nikola Jović
  • Treća četvrtina

I početak ove deonice počeo je nervozno i sa čvrstim odbranama, pa je u prva dva i po minuta postignut samo po jedan koš na obe strane.

Srbiji su najviše nedostajali poeni sa centarskih pozicija, što se posebno videlo u ovom delu igre kada se igralo sa malo postignutih poena.

Na polovini ovog perioda, Nemci su došli do četiri poena prednosti, što je bilo njihovo najveće vođstvo od početka meča.

Kada su počele poteškoće sa šutem igrača Srbije i za tri poena, prednost Nemaca rasla je do čak dvanaest poena, a nervoza srpskih igrača i nezadovoljstvo sudijskim odlukama rezultirali su i tehničkom greškom Nikole Milutinova.

Srbija je tek u poslednjem minutu ove deonice stigla do dvocifrenog broja poena, pa se pokazalo da je treća četvrtina ponovo bila najveći problem Pešićevog tima.

Manila, 10. septembar 2023.
Reuters
Duel kapitena Bogdanovića i Nemca Tajsa
  • Četvrta četvrtina

Iako je Srbija nešto bolje počela završni deo meča, tim Svetislava Pešića promašio je mnogo dobrih prilika za poene.

Velika borbenost Avramovića i Davidovca nije bila dovoljna da se smanji prednost Nemaca koji su dugo imali dvocifrenu razliku u sopstvenu korist.

Tek kada je Aleksa Avramović odigrao nekoliko sjajnih napada za Srbiju, a razigrao se i u odbrani, Nemci su bili prinuđeni da zatraže tajm-aut u pokušaju da očuvaju vođstvo.

Imali su košarkaši Srbije prilike za dva laka napada, ali brzopleto su završavali akcije Nikola Jović i Filip Petrušev bez pogodaka.

Trojkom Avramovića, Pešićev tim uspeo je da smanji prednost Nemačke na samo četiri poena, da bi Fojtman odmah uzvratio.

Iako su odličnom igrom u odbrani uspevali da onemoguće Nemce da postižu mnogo poena, Srbija se u svakom napadu mučila da postigne poene i to je uspevalo samo Aleksi Avramoviću čijim poenima je prednost rivala smanjena na samo tri poena na 80 sekundi do kraja.

Imala je Srbija i šut Gudurića za tri poena i izjednačenje, ali je usledio promašaj, pa su Nemci rutinski priveli meč kraju.

Faktor 'Pešić'

Poslednji put kada su i Srbija i Nemačka osvajali zlatne košarkaške medalje, sa klupa ih je predvodio isti čovek - Svetislav Pešić.

Srbiju je 2002. odveo do zlata na Mundobasketu u Indijanapolisu, pete svetske titule, a Nemačku 1993. do zlata na Evrobasketu - jedinog u istoriji te selekcije.

Manila, 10. septembar 2023.
EPA
Svetislav Pešić

Reprezentativci Srbije na Mundobaskest otišli su bez mnogo euforije, pre svega zbog velikog broja otkaza igrača, gotovo cele prve postave.

Deo tima na turniru održanom na Filipinima, u Indoneziji i Japanu, nisu najkorisniji igrač NBA lige Nikola Jokić, kao ni MVP Evrolige Vasilije Micić.

Usled povreda otkazali su i dugogodišnji reprezentativci Nikola Kalinić, Vladimir Lučić i Nemanja Bjelica, kao i NBA igrač Aleksej Pokuševski.

Srbija je zato pred turnir važila za osmog favorita za titulu - Nemci su bili sedmi - ali su „orlovi" iz meča u meč bili sve bolji.

Turnir je obeležila i teška povreda reprezentativca Srbije Boriše Simanića, kojem je izvađen bubreg.

Njegovi saigrači u kasnijim mečevima sve vreme su isticali da, između ostalog, igraju i za Simanića, koji ih je porukama pred utakmice dodatno motivisao.

Manila, 10. septembar 2023.
Reuters

Put do finala

Posle lakih pobeda protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana u prvoj grupi, „orlovi" su savladali Dominikansku Republiku, ali su poraženi od Italije, što ih je potencijalno slalo na favorizovanu Ameriku u četvrtfinalu.

Međutim, Litvanci su u drugoj grupi savladali Sjedinjene Države, zbog čega je Srbija u četvrtfinalu išla upravo na Litvaniju, gde je ubedljivo slavila.

Na kraju je u polufinalu savladana Kanada, dok je Nemačka u drugom polufinalu slavila upravo protiv Amerike.

Treba istaći i to da su Nemci u četvrtfinalu uz velike muke savladali debitanta Letoniju - Davis Bertans, bivši košarkaš Partizana, imao je šut za pobedu, ali je bio neprecizan.


Put Srbije na Mundobasketu


Istorijat

Srbija je na poslednjem Svetskom prvenstvu, održanom 2019. godine u Kini, bila peta - koliko u istoriji ima i zlatnih medalja.

Međutim, poslednja je osvojena sada već davne 2002. godine, kada se zemlja zvala Savezna Republika Jugoslavija, u čijem sastavu su bili Srbija i Crna Gora.

Titula je osvojena i na prethodnom turniru u Grčkoj 1998. godine, kao i 1990. u Argentini, 1978. takođe u Manili i 1970. na domaćem terenu, sve u dresu nekadašnje SFRJ.

Ljubitelji košarke dobro pamte i Mundobasket iz 2010. u Turskoj, kada je od „orlova" u polufinalu bila bolja domaća selekcije, uz veliku grešku sudije.

Karem Tundžeri u poslednjim sekundama meča pogodio je za prolaz u finale, iako je prethodno jednom nogom bio u autu.

Nemačkoj je za to vreme finale protiv Srbije najveći uspeh na svetskim prvenstvima u istoriji - do sada imaju samo jednu bronzu iz 2002. godine.

Nešto su bolji bili na Evrobasketima, gde imaju bronzu iz 2022 i Pešićevo zlato 1993.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.10.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »