Rot pozvao makedonske poslanike da što pre izglasaju ustavne izmene

Beta 12.09.2023

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga Mihael Rot (Michael Roth) pozvao je danas u Skoplju poslanike u Sobranju Severne Makedonije da što pre glasaju za ustavne izmene da bi njihova zemlja mogla da nastavi put ka Evropskoj uniji (EU).

On je, na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslva Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, istakao da predlog koji je na stolu mora da se primeni kako bi Severna Makedonija napravila iskorak na putu ka EU i da mora da se ubrza tempo.

"I zato vas molim moje kolege u parlamentu da date svoj doprinos neophodnoj ustavnoj primeni, ne bilo kada, već brzom i po mogućnosti dvotrećinskom većinom, i onda možete ponovo da se svađate oko ovog ili onog i da razgovarate", rekao je Rot, a preneli lokalni mediji.

Nemački poslanik je ocenio da su ljudi u Severnoj Makedoniji nestrpljivi, ali, kako je rekao, "to nije samo u vašem interesu, već je to je i u našem interesu".

"Ne možemo sebi da dozvolimo da ima nestabilnost i u drugom regionu. Sada je potrebna jasna posvećenost držanju zajedno i evropeizaciji na Zapadnom Balkanu. Zato je moja poruka vrlo jasna", rekao je Mihael Rot u Skoplju.

Severna Makedonija je u julu prošle godine u Briselu počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da uvede Bugare u Ustav, za šta vladajuća kolicija SDSM i DUI nema neophodnu podršku opozicione VMRO DPMNE.

U Sobranju je polovinom avgusta počela plenarna sednica o tome, ali je glasanje odloženo na neodređeno vreme dok vladajuća kolicija ne obezbedi dvotrećinsku većinu za šta su joj potrebni i glasovi poslanika najveće makedonske opozicione partije.

Neformalni rok za usvajanje ustavnih amandmana je kraj ove godine da bi bi druga Međuvladina konferencija Severne Makedonije i EU bila održana, posle završetka "skrininga" koji je planiran za novembar.

(Beta, 09.12.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »