Kurti odvojeno sa Borelom i Lajčakom u Briselu

Beta 14.09.2023

Evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine sastali su se danas u Briselu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je da će se njen šef Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak prvo odvojeno sastati sa Vučićem i Kurtijem, a da će potom uslediti zajednički, trilateralni sastanak.

U fokusu današnje runde pregovora je primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su Vučić i Kurti postigli saglasnost u Ohridu 18. marta, kao i aktuelna pitanja, navela je EEAS.

Jedno od glavnih pitanja trebalo bi da bude put do izbora legitimnih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, navodi RTS.

Po okončanju sastanka, Borel će se obratiti medijima, što bi trebalo da učine i Vučić i Kurti.

Ako se Vučić i Kurti sastanu, kako je najavljeno, biće to njihov prvi susret od početka najnovije krize na severu Kosova krajem maja.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Nekoliko nedelja kasnije, 26. maja, počela je najnovija eskalacija na severu Kosova, kada su novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, etnički Albanci izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, ušli u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uz pomoć kosovskih specijalaca.

Vučić i Kurti su bili u Briselu i 22. juna, u jeku jedne od brojnih kriza na severu Kosova, ali je ta runda dijaloga bila neuspešna, budući da se lideri nisu sastali, već su samo odvojeno razgovarali sa Borelom i Lajčakom.

(Beta, 09.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »