Manastir Dečani: Crkva nije imala ništa sa tragičnim događajima u Banjskoj, laži na mrežama

Beta 25.09.2023

Manastir Dečani saopštio je da se u medijima pojavio niz dezinformacija i lažnih vesti o "tragičnim događajima" na Kosovu, o sukobu kod sela Banjska u kojem je ubijen albanski policajac i najmanje troje Srba.Manastir je na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Iks (X) naveo da su međunarodni predstavnici potvrdili da je Kosovska policija posle jučerašnje pretrage našla oružje samo u napuštenim vozilima nepoznatih naoružanih lica u blizini manastira Banjska, u koji su te osobe provalile.

Dodaje se da, prema međunarodnim izvorima na Kosovu, tokom pretrage unutar manastira i njegovih objekata nije pronađeno nikakvo oružje.

"Crkva nije imala nikakve veze sa ovim tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri. Hvala Bogu da niko u manastiru nije povređen. Očekuje se da će se poklonici iz Novog Sada danas vratiti kući", navodi se u objavi.

Manastir Dečani je ocenio da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim društvenim mrežama, koji su usmereni prema crkvi, monasima i poklonicima u manastiru Banjska, ne doprinose miru već samo pojačavaju međuetničke napetosti na Кosovu.

Iz manastira su naglasili da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) na Kosovu i Metohiji bila među prvima koja je juče osudila nasilje na severu Kosova, pozvala na mir i izrazila saučešće za sve koji su izgubili živote.

U objavi su dodali da su monasi i hodočasnici u manastiru Banjska, gde je naoružana grupa ušla silom bežeći od policije i pružila otpor, bili izloženi direktnoj opasnosti za svoju bezbednost i da zbog toga zaslužuju solidarnost i poštovanje.

"Otac Danilo, iguman manastira, naši monasi u Banjskoj i hodočasnici koji su nastavili svoje molitve u crkvi dok je pucanjava bila u toku oko njih, bili su pravi heroji. Oni ne zaslužuju zlobne komentare trolova i mrzitelja na nekim društvenim mrežama", ocenili su iz manastira Dečani.

Manastir je dodao i da je dezinformacija da su trojica monaha SPC, koji su jutros fotografisani ispred policijske stanice u Prištini, bili tamo zbog jučerašnjih događaja na severu Kosova, navodeći da su oni bili tamo kako bi "uredili svoju dokumentaciju sa pomoću OEBS-a".

"Naš episkop Teodosije nastavlja da poziva na smirivanje napetosti i na očuvanje mira, održavajući kontakt sa Kforom, Euleksom i ambasadama Kvinte radi zaštite našeg naroda. Naša Crkva ostaje čvrsto angažovana rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom", navodi se u objavi.

(Beta, 09.25.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »