NADA: Najpre izbori pa promena kosovske politike

Beta 28.09.2023

Lideri koalicije "Nada" Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović izjavili su danas na konferenciji za novinare da je vlast, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, povukla toliko loših i pogrešnih koraka u vezi sa Kosovom da je incident koji se pre dva dana desio u Banjskoj bio gotovo neminovan.

Predsednik Pokreta obnove kraljevine srbije (POKS) rekao je da je režim Aljbina Kurtija, uz svesrdnu pomoć Zapada, svakako radio sve protiv Srba, naročito onih na severu, ali da je vlast u Beogradu uradila mnogo toga lošeg.

"Do 2012. godine smo na Kosovu i Metohiji imali i policiju i svoje zdravstvo, sudstvo, ali su se predsednik Vučić i njegov koalicioni partner Ivica Dačić svega toga odrekli", istakao je Jovanović.

Dodao je da će zbog najnovijih dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini, ali i kako bi sprečili realizaciju francusko-nemačkog sporazuma, koji faktički priznaje nezavisno Kosovo, ta koalicija tražiti održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije.

"Neophodna je korenita promena politike Srbije. Da bi do toga došlo, moramo prvo da smenimo ovu vlast na izborima. Onda možemo da pristupimo realizaciji politike koja neće biti podanička i koja će odbaciti francusko-nemački sporazum. Takođe, nakon promena, partnerima sa zapada treba jasno rećio da nam je Kosovo važnije od evropskog puta", naglasio je Mihailović.

Njegov koalicioni partner, lider Nove demokratrske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je da je koalicija NADA spremna za izbore kad god oni da budu.

"Građanima Srbije želimo da poručimo da je vlast smenjiva i da smena na izborima nije ništa strašno, već je to deo demokratskog procesa", istakao je Jovanović.

On je podvukao da je smena vlasti neophodna tim pre što su jedni te isti ljudi na vlasti, sada već skoro 12 godina.

"Ako znamo da su i rezultati te vlasti očajni, onda je neophodnost njihove smene još naglašenija", rekao je Jovanović.

Podvukao je da, kada su u pitanju rezultati ove vlasti, tačno da je bilo nekih infrastrukturnih pomaka i napretka, ali da kada je onaj najznačajniji deo politike u pitanju, ova vlast je potpuno zakazala.

"Jedan čovek je državu pretvorio u svoju prćiju, a sve institucije su stavljene u funkciju jedne stranke, te su samim tim i potpuno uništene", zaključio je Jovanović.

(Beta, 09.28.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »