Poverenik: Pet miliona dinara kazni zbog 'ćutanja' uprave na zahteve za pristup informacijama

Beta 28.09.2023

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izjavio je danas da je naplaćeno pet miliona dinara kazni zbog kako je rekao, "ćutanja uprave" na zahteve za pristup tim informacijama.

Na obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna u Beogradu, poverenik je ocenio da se ove godine, umesto o ostvarivanju tog prava, može govoriti o sve češćim zloupotrebama "usled promene stava Upravnog suda po kome tražioci informacija i žalioci imaju prava na naknadu troškova". 

"Te zloupotrebe opterećuju sve organe javne vlasti u svojim poslovima a pogotovu škole, vrtiće, centre za socijalni rad, mesne zajednice, one koje imaju najmanje finansijskih i ljudskih kapaciteta za obavljanje redovnih aktivnosti a pogotovo da još odgovaraju i na veliki broj zahteva za slobodan pristup informacijama", naveo je poverenik a preneo njegov kabinet. 

Dodao je da je po tom osnovu, do kraja septembra, od organa javne vlasti naloženo da se naplate 22 miliona dinara.

Povodom Dana prava javnosti da zna, dodeljene su nagrade organima za unapređenje prava na slobodan pristup informacijama za 2023. godinu pri čemu je u kategoriji republičkih organa priznanje pripalo Nacionalnoj akademiji za javnu upravu a u kategoriji pravosudnih organa Višem javnom tužilaštvu u Smederevu.

U kategoriji organa lokalne samouprave nagrada je dodeljena organima Grada Leskovca, kategoriji pokrajinskih organa Skupštini AP Vojvodine dok je novouvedenu nagradu u kategoriji ostalih organa vlasti dobilo JKP "Vodovod i kanalizacija" iz Subotice.

Specijalnu nagradu za doprinos edukaciji u oblasti prava na pristup informacijama od javnog značaja dobio je Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu dok je specijalnu nagradu za izvršenje zakonskih obaveza u otežanim uslovima dobila OŠ "Šarski odred" iz Štrpca.

Nagradu za poseban doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja dobila je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). 

(Beta, 09.28.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »