Vučić: Srbija neće slati vojsku na Kosovo

Beta 30.09.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za britanski list Fajnenšel tajms (Financial Times) izjavio da nema nameru da naredi Vojsci da pređe administrativnu liniju sa Kosovom i da će povući snage iz tog područja, dodavši da je "laž da Srbija šalje vojsku" tamo.

Kako je večeras preneo Radio Slobodna Evropa (RSE), Vučić je rekao da bi eskalacija sukoba bila kontraproduktivna za želju Srbije da postane članica Evropske unije (EU) i naglasio da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.

"Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000", rekao je Vučić za britanski list i dodao da Srbija ne želi sukob.

"Zašto bi to (sukob) bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana!? Uništiti to za jedan dan!? Srbija ne želi rat. Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU", rekao je Vučić.

Bela kuća je u petak uveče pozvala Srbiju da "povuče snage" koje se nalaze "na granici sa Kosovom".

Do navodnog raspoređivanja srpskih trupa duž administrativne linije sa Kosovom dolazi posle oružanog napada grupe Srba na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjskoj kod Zvečana. Kosovo je za taj napad okrivilo Srbiju koja negira bilo kakvu povezanost.

(Beta, 09.30.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »