Krkobabić: Od početka akcije naselili smo jedno veliko selo ili osrednju opštinu

Beta 30.10.2023

 Od početka akcije dodele novca za kupovinu kuća na selu naseljeno je jedno veliko selo ili osrednja opština u Srbiji, rekao je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. "Jedna trećina podnosilaca prijava i dalje ide iz grada u selo", rekao je Krkobabić posle potpisivanja još 120 ugovora za kupovinu kuća na selu.

On je podsetio da je konkurs otvoren još dva dana, do 1. novembra, a ukupan broj dodeljenih kuća biće 2.650.

"Ovaj program dodele sredstava za kupovinu seoskih kuća za naše mlade nastavljamo odmah početkom sledeće godine“, najavio je Krkobabić.

Istakao je da novih stanovnika u selima ima približno 10.000, "što je ravno jednom velikom selu Srbije ili jednoj prosečnoj opštini". {Image2} Jelena Stepić, profesor matematike u zrenjaninskoj tehničkoj školi , poptisala je danas ugovor o kupovini kuće i živeće blizu roditeljskog doma u Srpskom Itebeju u opštini Žitište.

"Ostajem u svom selu i tu planiram da stvaram porodicu. Drago mi je što moja kuća ovog puta ima najveću okućnicu, baviću se ratarstvom i povrtarstvom, a moji će mi svakako pomoći", rekla je ona. Najviše seoskih kuća danas je dodeljeno u Somboru – 14, Novoj Crnji – devet, Novom Kneževcu i Bečeju – osam, dok u ostalim delovima Srbije prednjače Pirot i Golubac.

Najtraženije selo je ovog puta Banatsko Aranđelovo u koje će se doseliti pet porodica, među kojima i bračni par sa osmoro dece. Zamenik predsednika komisije, agroekonomista Milan Prostran istakao je vidljive rezultate rograma posle nepune tri godine.

"Ovaj program ima strateško - razvojni karakter po ugledu na svetske programe, stručno - naučni karakter uz podršku SANU i pre svega vanpolitički karakter", rekao je Prostran. {Image3} Anđela Urošević i Srđan Pantić čekaju bebu i živeće u selu blizu Paraćina.

"Ovaj konkurs je bila za nas odskočna daska. Važno je za svakog da se osamostali, da ima svoj krov nad glavom i svoje parče hleba. Planiram da otvorim salon lepote, a suprug i ja ćemo se svakako baviti poljoprivredom“, rekla je Anđela Urošević. Dobitnici kuće u selu kod Bečeja Daliborka i Dušan Vujčin su kazali da su zahvalni Ministarstvu za brigu o selu jer se njihov san osvario - da dobiju svoju kuću dok su svi njihovi poznanici morali da uzmu kredit da bi se skućili.

Najjeftinija kuća ovoga puta koštala je 480.000 dinara i nalazi se u somborskom selu Bezdan, a dobitnici najveće kuće od 346 kvadrata sele se u Srpsku Crnju, gde će moći da sade i gaje na više od 19 ari placa.

(Beta, 10.30.2023)

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »