Шабић: Писмом пензионерима потврђен однос власти према праву грађана на заштиту података о личности

Бета 30.10.2023

Адвокат Родољуб Шабић оценио је данас да су писма са потписом Александра Вучића која су послата пензионерима у Србији на кућну адресу потврда некоректног односа власти према праву грађана на заштиту података о личности.

Шабић је у саопштењу подсетио да је пре пет година у идентичној ситуацији као Повереник за заштиту података о личности спровео поступак надзора и поднео кривичну пријаву за неовлашћено прикупљање личних података, због сумње да је неко из Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) предао Српској напредној странци (СНС) базу података о пензионерима.

Додао је да тужилаштво није урадило ништа по том питању и да је пензионерима 2020. године стигло ново, слично писмо.

Према његовим речима, тиме што је прошло пет година од извршења кривичног дела, може се видети намера извршилаца да се заштите од одговорности наступањем застарелости.

"С тим у вези нови поступак надзора од стране повереника требало би да обезбеди одговор на питање - да ли СНС користи базу података коју је неко из Фонда ПИО незаконито ставио на располагање странци пре 5 година или јој, кад год затреба, из Фонда ПИО дају ажурирану базу личних података пензионера, вршећи нова кривична дела", стоји у саопштењу.

(Бета, 10.30.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Друштво, најновије вести »