VJT u Beogradu: Stefanović s predstavnicima SAD i MUP -a Srbije o borbi protiv trgovine ljudima

Beta 14.11.2023

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Nenad Stefanović je danas razgovarao sa predstavnicima Kancelarije Stejt departmenta za nadzor i borbu protiv trgovine ljudima u Vašingtonu i ambasade SAD u Srbiji.

VJT je saopštilo je da je Stefanović razgovarao sa predstavnikom te američke kancelarije Atsuki Takahašijem (Atsuki Takahashi) i Rosom Konrojem (Ross Conroy) iz ambasade SAD kao i sa Nenadom Simićem iz Kancelarije MUP-a Srbije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima.

Na sastanku je ukazano i da se VJT više od godinu dana aktivno zalaže za unapređenje položaja žrtava teških krivičnih dela, među kojima su i žrtve trgovine ljudima, piše u saopštenju.

Rečeno je da je zahvaljujući koordinatorki za rodno zasnovano nasilje, formirana Služba za pomoć i podršku žrtvama i svedocima, koja se stara da žrtve ne prolaze ponovo kroz traume i da istraju u učešću u krivičnom postupku, navelo je to tužilaštvo na svom sajtu.

U saopštenju piše da je Takahaši istakao važnost specijalizacije tužilaca za ovu oblast i pozdravio odluku Stefanovića koji je krajem septembra imenovao dva javna tužioca za kontakt tačke za suzbijanje trgovine ljudima.

Glavni javni tužilac je to uradio "u cilju ubrzanja procesa rada, otkrivanja učinilaca krivičnih dela iz ove oblasti, kao i vodjenja proaktivne istrage u saradnji sa policijskim službenicima".

"Imenovani tužioci se smenjuju na sedam dana tako da aktivno učestvuju u pretkrivičnom postupku za konsultacije sa policijom povodom sumnje na trgovinu ljudima", dodalo je VJT.

(Beta, 11.14.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Hronika, najnovije vesti »