Predstavnici SDSS ne idu na komemoracije u Vukovaru i Škabrnji zbog pretnji

Beta 17.11.2023

 Predstavnici Samostalne demokratske strpske stranke (SDSS) saopštili su da danas, za razliku od prethodnih godina, neće baciti vence u Dunav u Vukovaru za sve žrtve rata u tom gradu, pošto su predstavnici desničarskog Domovinskog pokreta pretili da će ih fizički sprečiti u tome.

Potpredsednica Vlade Hrvatske Anja Šimpraga, predstavnica SDSS Milorada Pupovca, rekla je novinarima da se nisu uplašili pretnji, već da ne žele da njihova potreba za iskazivanjem pijeteta bude iskorišćena kao povod za fizičko sukobljavanje.

Šimpraga je kazala da neće govoriti o onima koji su proteklih dana govorili o SDSS, već o tome "zašto danas i sutra neće biti tamo gde su želeli, na komemoraciji za sve žrtve u Vukovaru i Škabrnji".

Dodala je da su planirali da budu na obali Dunava, za sve žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti, na Ovčari, gde su odvedeni i pogubljeni zarobljenici iz vukovarske bolnice, i u pravoslavnom Hramu svetog Nikole, gde obično pale sveće za sve ubijene.

Šimpraga je rekla da su predstavnici SDSS želeli da sutra da budu u "Koloni sećanja" u Vukovaru i Škabrnji, ali da vide da to ne mogu i ne treba da urade jer se njihova "želja i potreba za iskazivanje pijeteta žrtvama i podsticanje na pomirenje među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje".

"Ne možemo, jer želimo da sačuvamo dostojanstvo vukovarske i škabrnjske komemoracije koliko možemo, a samim i tim naše dostojanstvo", navela je Šimpraga.

Ona je pozvala Srbe i Srpkinje u Hrvatskoj da "u svojim srcima zapale sveće za pomen na sugrađane, Hrvate i Hrvatice, ubijene u tim krajevima", kao i da to učine svaki put kad pale sveće za sopstvena iskustva stradanja i da tako grade mir i dostojanstvo u sećanju i življenju.

"Neka je večni pomen svim poginulim u Vukovaru i Škrabrnji. Neka je trajan mir među svima nama koji ih se sećamo", dodala je Šimpraga,

Poslanik desničarskog Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić najavio je da će formiranjem živog lanca onemogućiti poslanika SDSS Pupovca i delegaciju te stranke da odaju počast žrtvama u Vukovaru bacanjem venaca u Dunav.

"Nismo mi siledžije, nasilnici, niti huligani, ali postoji crta ispod koje se ne ide, a ovo je ta crta", rekao je Mlinarić i dodao da SDSS krši zakon jer Dunav nije među navedenim mestima na kojima se odaje počast.

On je optužio Pupovca da izborom da baci vence u Dunav 17. novembra "izjednačava žrtvu i agresora", i pozvao ga da sutra bude deo "Kolone sećanja".

Poslanici levih stranaka danas su u Saboru govorili da razumeju odluku SDSS i ocenili kao "incidentne" najave Domovinskog pokreta i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave iz te stranke da će sprečiti bacanje venaca u Dunav.

Domovinski pokret poslednjih dana, uoči Dana sećanja na žrtvu Vukovara, izaziva burne reakcije u javnosti.

Penava je nedavno najavio da će "Kolonu sećanja" u Vukovaru ove godine predvoditi pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), paravojne jedinice iz rata 1990-ih koja u svom grbu ima ustaški pozdrav "Za dom spremni".

On je na konferenciji za novinare u Vukovaru predstavio i plakat za obeležavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara, sa slovom "U" - ustaškim simbolom, i natpisom "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu". Rekao je da u Vukovar ne treba da dođu "oni koji ne poštuju HOS" i kojima se ne sviđa pozdrav "Za dom spremni" u grbu te paravojne jedinice.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), rekao je da Penava "nema pravo da privatizuje" Vukovar ni Dan sećanja, podsetivši da vlada i ove godine finansira njegovo obeležavanje.

U međuvremenu je vladino Veće za pijetet predstavilo novi plakat na kojem piše "Vukovar, mesto posebnog domovinskog pijeteta" i saopštilo da je Penavin plakat "neprihvatljiv i neprimeren", budući da je "podstakao brojne negativne reakcije, izazvao podele i uznemirenost u velikom delu braniteljske populacije, i da ne šalje poruku pijeteta ni odavanja jednake počasti žrtvama".

Učešće u sutrašnjoj "Koloni sećanja", koja je centralni događaj obeležavanja Dana sećanja, najavio je kompletan državni vrh Hrvatske.

U Hrvatskoj se 18. novembra obeležava Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i neradni je dan.

Dan sećanja na žrtvu Vukovara obeležava se u znak sećanja na 18. novembar 1991. godine, kada su, posle tromesečne opsade, u taj razoren hrvatski grad ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

Prema podacima vukovarske bolnice, tokom tromesečne opsade poginule su 1.624 osobe, a ranjeno je više od 2.500. Oko 5.000 ljudi odvedeno je u logore u Srbiji, a iz grada su proterane oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba. Oko 300 osoba i dalje se vodi kao nestalo.

Ranjenici, uključujući civile, koje je JNA izvela iz vukovarske ratne bolnice, ubijeni su na Ovčari u noći sa 20. na 21. novembar. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 tela, a još se traga za posmrtnim ostacima oko 70 osoba.

Dan sećanja se obeležava i u Škabrnji kod Zadra, gde su pripadnici JNA pod komandom Ratka Mladića i srpskih paravojnih formacija 18. novembra 1991. ubili 43 meštana i 15 pripadnika oružanih snaga. Ubistava je bilo i narednih dana. U susednom Nadinu ubijeno je 14 civila. Prema podacima nevladinih organizacija, do akcije "Oluja" u avgustu 1995. u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

(Beta, 11.17.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »