Hrvatska uzvratila recipročnom merom, proterala srpskog diplomatu

Beta 21.11.2023

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske proglasilo je danas personom non grata savetnika u Ambasadi Srbije u Zagrebu Petra Novakovića, objavljeno je Zagrebu.

Odluka je doneta kao recipročna mera pošto je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije predhodno saopštilo da je proglasilo hrvatskog diplomatu Hrvoja Šnajdera personom non grata, zbog, kako je navedeno, "grubog izlaska iz diplomatskih normi i kršenja Bečke konvencije", koja reguliše diplomatske odnose.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman odbacio je danas u izjavi novinarima u Zagrebu osnove za proterivanje hrvatskog diplomate i ocenio da je proterivanje "zabrinjavajuće".

"Ono se događa u vreme predizborne kampanje u Srbiji. Iako smo predvideli eskalaciju odnosa, nismo očekivali ovakav drastičan potez Srbije o odluci o proterivanju", rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je oceno da je postupak Srbije korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, koji vodi daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-bezbednosnih prilika.

On je rekao da je u skladu s članom 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, Hrvatska odlučila da protera savetnika srpske ambasade, a nota je uručena ambasadorki Srbije Jeleni Milić.

"Izražavamo žaljenje zbog odluke Srbije. Zabrinjava nas što proterivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na hrvatsku ambasadu u Beogradu", rekao je Grlić-Radman.

Na pitane novinara je li Hrvatska preduzela snažniju meru budući da je proterača diplolatu na višoj funkciji, ministar je odgovor da je to stvar "odabira" i dodao da je reč o recipročnoj meri, kao i da se nisu "rukovodili diplomatskih zvanjem ili imenom".

Ministar je rekao da hrvatskom ambasadoru u Beogradu u srpskom ministarstvu juče nije objašnjeno zašto je diplomata proteran.

(Beta, 11.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »