Retka vrsta kita posećuje obale najmlađeg vulkanskog ostrva u Kini

Beta 30.11.2023

Čen Mo (40) provodi skoro trećinu godine na najmlađem kineskom vulkanskom ostrvu, ostrvu Vejdžou, čuvajući preko šest terabajta fotografija i video snimaka ugroženih Brajdovih kitova.

Čen je istraživač saradnik sa Akademije nauka Guangsi koji proučava ovu vrstu u vodama u blizini ostrva Vejdžou od 2016. "Od 2016. do 2018. identifikovali smo oko 10 članova jata.  Sada ima skoro 50 Brajdovih kitova, a veličina jata se i dalje povećava", rekao je Čen.

Kako piše Sinhua, Čenov  tim je godinama posmatrao ponašanje pri parenju odraslih kitova i kitova majki koje love sa svojim mladuncima u toj oblasti, što je navelo istraživače da veruju da su ostrvo i okolne vode jedna od glavnih zona za lov i razmnožavanje Brajdovih kitova.

Ostrvo Vejdžou se nalazi u zalivu Bejbu, koji je dom mnogih ugroženih morskih divljih životinja u južnoj Kini, dok se na više od 1.000 km od zaliva Bejbu nalazi Tajlandski zaliv, koji se može pohvaliti dobro očuvanim morskim ekosistemom i bogatim resursima hrane i još jedno je bitno stanište od kitova.

Da bi zajednički istraživali i zaštitili Brajdove kitove, kineski istraživački instituti, uključujući Akademiju nauka Guangsi, udružili su se sa Odeljenjem za morske i obalne resurse (DMCR) Tajlanda, sa ciljem da dele informacije i resurse.

"U 2019. godini zajedno smo sproveli terenska istraživanja sa našim tajlandskim kolegama u oba morska područja u blizini ostrva Vejdžou i Tajlandskog zaliva, najavljujući početak naše saradnje u oblasti studija o Brajdovim kitovima i drugim morskim sisarima", rekao je Čen.

Od tada je zaštita Brajdovih kitova postala važno polje saradnje istraživača iz Kine i Tajlanda.

Da bi se održala čista voda i očuvala ekološka sredina ostrva, 2018. godine, opštinska vlada Beihaja Guangsija je izdala uredbu o zabrani upotrebe posuda za hranu za jednokratnu upotrebu, nerazgradivih plastičnih kesa i plastičnih folija na ostrvu Veidžou.

Lai Čaojun, 38-godišnji stanovnik rodom sa ostrva Veidžou, pohvalio je velike napore vlade, uključujući postavljanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i stanica za transfer smeća na ostrvu.

"Smeće se uglavnom skuplja iz raznih domova i hotela na ostrvu, a zatim se sortira i pakuje na stanicama pre nego što se prenese napolje. Svakog dana se 62 tone smeća transportuju u obližnji grad Beihai", objasnio je Lai.

Lai Čaojun se takođe pridružio naporima za očuvanje kitova poslednjih godina, svedočeći o rastućoj svesti o očuvanju tih životinja  među stanovnicima ostrva.

"Mnogi stanovnici ostrva, uključujući i biznismene, dobrovoljno su se pridružili lokalnim kampanjama za zaštitu životne sredine", rekao je Lai, dodajući da su lokalno udruženje turističke industrije i udruženje za privatni smeštaj takođe poručuju preduzećima da ne nude turistima proizovde u posudama za jednokratnu upotrebu, kako bi izbegli stvaranje više otpada. .

Ostrvo Vejdžou beleži češće prisustvo retke vrste kita tokom godina, što ukazuje na izuzetne napore Guangsija u jačanju ekološke zaštite mora.

Prema podacima koje je objavila Uprava za okean  Guangsija, autonomni region je uložio preko šest milijardi juana (oko 834 miliona američkih dolara) sredstava u relevantne projekte ekološke zaštite mora od 2017. godine, čime je zaliv Bejbu među najčistijim morskim područjima u Kini.

"Zaliv Bejbu se može pohvaliti raznim ugroženim životinjama i biljkama i raznovrsnim morskim ekosistemima. Zbog svojih prirodnih uslova i manjeg poremećaja izazvanog priobalnim ekonomskim aktivnostima, njegova ekološka raznolikost je održala relativno dobro stanje", rekao je Guan Điejao, direktor glavne laboratorije za Očuvanje morskog biodiverziteta u zalivu Guangsi Bejbu pri  Univerzitetom Bejbu zaliva.

(Beta, 30.11.2023)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »