Zatvorena dobitnica Nobelove nagrade za mir sutra štrajkuje glađu tokom uručenja na koje ne može

Beta 09.12.2023

Aktivistkinja Narges Mohamadi, zatvorena u Iranu, štrajkovaće glađu sutra, kada je u Oslu svečanost uručenja Nobelove nagrade za mir čija je ona dobitnica, a nagradu će umesto nje uzeti njena deca.

Njena deca će sutra na uručenju Nobelove nagrade za mir u prisustvu kraljevske porodice Norveške pročitati govor koji je ona uspela da prenese svojoj porodici iz zatvora.

Žestoka protivnica obaveznog "hidžaba" kojim žene moraju da prekrivaju kosu na javnom mestu i smrtne kazne u Iranu, Narges Mohamadi (51) štrajkovaće glađu "u znak solidarnosti s verskom manjinom Bahai" - rekli su njen brat i suprug na konferenciji za štampu u Oslu danas, dan uoči uručenja Nobelove nagrade.

Zajednica Bahai, najveća verska manjina u Iranu, meta je diskriminacije u mnogim sektorima društva, smatraju njeni predstavnici.

"Narges Mohamadi danas nije ovde sa nama, ona je u zatvoru i štrajkovaće glađu u znak solidarnosti sa verskom manjinom", rekao je njen mlađi brat Hamidreza Mohamadi.

Suprug 51-godišnje aktivistkinje Tagi Rahmani je rekao da je to gest solidarnosti sa manjinom Bahai čije dve ličnosti takođe štrajkuju glađu.

Krhkog zdravlja, Nages Mohamadi je nekoliko dana početkom novembra već štrajkovala glađu da bi dobila pravo da bude odvedena u bolnicu bez nepokrivene kose.

Nagrađena u oktobru Nobelovom nagradom za "borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promociju ljudskih prava i sloboda za sve", ta aktivistkinja je poslednjih decenija više puta hapšena i osuđivana.

Ona je jedno od glavnih lica zabranjenog pokreta "Žene, život, sloboda" u Iranu gde su, podstaknute prošlogodišnjom smrću 22-godišnje Mahse Amini posle hapšenja u Teheranu zbog nepokrivanja kose "hidžabom", žene masovno odbacivale marame, sekle kosu i demonstrirale.

(Beta, 12.09.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »