Počeli pregovori: Vučić šeta sa Dačićem, Miloš Jovanović zove levo i desno, Nestorović je "u tunelu", sutra rasplet oko Beograda?

Blic 22.12.2023
Počeli pregovori: Vučić šeta sa Dačićem, Miloš Jovanović zove levo i desno, Nestorović je "u tunelu", sutra rasplet…

Nepunih pet dana nakon izbora počeli su prvi postizborni pregovori, prave se koraci ka saradnji, ispipava teren oko formiranja vlasti. Danas su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, a pre toga sastali su se Nova Demokratska stranka Srbije i "Srbija protiv nasilja". Zvaničnih dogovora još nema, a deo dilema bi već danas mogao da razreši Branimir Nestorović u vezi sa formiranjem vlasti u Beogradu.

Pozicija naprednjaka i socijalista bitno je drugačija nego nakon prošlih izbora u aprilu 2022. godine. Ovaj put SNS je osvojila 2,5 odsto više (46,7) i 128 poslaničkih mandata, pa može sama da formira vlast. Socijalisti su oslabljeni i dobili su skoro upola manje glasova - 6,55 odsto, u odnosu na 11,79 od prošle godine. Na prošlu vladu se čekalo šest meseci, a stiče se utisak da će ovaj put sve ići brže. Vučić i Dačić su juče šetnjom započeli prve postizborne

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »