Zemlje Zaliva osudile izjave izraelskih ministara o emigraciji iz Gaze

Beta 04.01.2024

Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati osudili su danas izjave dva izraelska ministra koji pozivaju Palestince da napuste Pojas Gaze.

Ministar nacionalne bezbednosti Izraela Itamar Ben Gvir je u ponedeljak dan nakon sličnog poziva svog kolege ultradesničara,ministra finansija Becalela Smotriča pozvao na povratak jevrejskih naseljenika u Gazu posle rata kao i da se ohrabri palestinsko stanovništvo da emigrira.

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da "kategorički osuđuje i odbacuje izjave ta dva ministra".

Takođe je pozvalo međunarodnu zajednicu da deluje suočena s upornošću "Vlade Izraela u kršenju međunarodnog prava svojim "izjavama i postupcima".

Katar, koji je posredovao uspostavljanju primirja između Izraela i palestinskog Hamasa krajem novembra, je takođe najoštrije osudio izjave dva ministra.

"Politika kolektivnog kažnjavanja i prisilnog raseljevanja koju primenjuju okupacione vlasti protiv stanovnika Gaze neće izmeniti činjenicu da je Gaza palestinska zemlja i ostaće palestinska", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Katara.

Kuvajt je sledio primer drugih suseda u Zalivu i upozorio protiv "planova Izraela da raseli stanovnike Gaze, posebno palestinski narod".

Ujedinjeni Arapski Emirati koji su normalizovali odnose s Izraelom 2020. godine su takođe najoštrije osudili kako je navedeno, ekstremističke izjave izraelskih ministara.

Te izjave su takođe osudile SAD, Francuska i EU.

Vlada premijera Benjamina Netanjahua u kojoj su desničarske ultradesne i partije ultraortodoksnih Jevreja je već optužena da je ojačala položaj naseljenika na Zapadnoj obali palestinskoj teritoriji koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine.

(Beta, 01.04.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »