BBC vesti na srpskom

Hamad Međedović: Da li će 2024. biti godina proboja za mladog tenisera iz Novog Pazara

Krajem 2023. svet je čuo za jednog od najvećih teniskih talenata Srbije i regiona, rođenog u Novom Pazaru.

BBC News 08.01.2024  |  Slobodan Maričić - BBC
Hamad Medjedovic celebrates his win
Getty Images

Vitki momak u plavoj majici, opružen poput morske zvezde, leži nasred teniskog terena u dalekoj Saudijskoj Arabiji, krijući rukama emocije posle najvećeg trijumfa u karijeri.

Hamad Međedović, 20-godišnji teniser iz Novog Pazara, upravo je osvojio Završni ATP turnir sledeće generacije u Džedi, namenjen najboljim mladim teniserima sveta.

Time se 113. teniser planete, u godini u kojoj je Novak Đoković osvojio tri grend slema, stidljivo probio među vesti koje nisu samo teniske i sportske.

„Kada se osvrnem na 2023. godinu, zadovoljan sam kako je protekla. Hvala bogu, Hamad je pre svega zdrav i dobro", kaže njegov otac Eldin za BBC na srpskom.

„Glad za tenisom, koja je kod njega uvek prisutna, dodatno se uvećala posle poslednjeg rezultata, a dobio je i na samopouzdanju", dodaje.

U 2024. godini očekuje se da Međedović prvi put uđe u prvih 100 tenisera sveta, potencijalno i stigne na nove visine.

Za sve to, sprema se sa 16 godina starijim Đokovićem, kog dugo poznaje.

„Došao je da trenira kod mene sa nekih desetak godina, bio vredan i dobar, pa sam mu rekao da ću da ga upoznam sa Noletom", priseća se uz osmeh za BBC na srpskom Bogdan Obradović, nekadašnji selektor reprezentacije Srbije, bivši trener i Međedovića i Đokovića.

„Novak ga je pohvalio i rekao mu 'a ti si taj Hamad', na šta se on istopio od sreće."

Jer Međedovića u teniskom svetu svi već dugo znaju, pa i Đoković - i to kao jednog od najvećih talenata regiona.

„Već sa šest godina, plav i providan, ali gibak i željan takmičenja i borbe, Hamad se odvajao od svih klinaca", opisuje ga Edis Fetić, njegov prvi trener, u razgovoru BBC na srpskom.

„Uvek je trenirao sa starijom generacijom i bio državni prvak do 12, 14 i 16 godina."

Viktor Troicki, Međedovićev trener i aktuelni selektor reprezentacije, smatra da je Hamadu za nove uspehe potrebna veća fizička spremnost kako bi mogao da igra naporne mečeve iz dana u dan, kao i jača psiha, da bude „smireniji u ključnim trenucima".

„Ima igru za prvih 100, verujem da će ove godine u top 50, nadam se i više, ali treba mu konstantnost u rezultatima, ne da bljesne samo jednu nedelju", naveo je Troicki za Sportklub.

Međutim, njegovom ocu Eldinu neke druge stvari su najvažnije.

„Često mu pričam 'sine, glavni zadatak mene kao roditelja je da ti pomognem da u životu budeš srećan i da radiš stvari koje voliš.

„Džaba ti i uspeh i sve ako osmeh izgubiš sa lica."

Hamad Medjedovic plays a shot
Getty Images

Priča o 'providnom dečaku'

Međedović je rođen 18. jula 2003. u Novom Pazaru, gde je i odrastao.

Uvek je voleo lopte, raznih oblika i veličina.

„Kada je došlo vreme, rekao sam supruzi 'samo ga daj na neki sport - fudbal, košarka, tenis, šta god'", navodi Eldin Međedović, prijateljima poznat kao Edo.

„Samo da što manje vremena provodi za kompjuterom i da se što više socijalizuje, da kroz sport upozna mnogo drugih stvari, pa i sebe."

Hamad je krenuo i na fudbal i na košarku i na tenis.

Međutim, kada je došlo vreme za školu, dva sporta je morao da se odrekne.

„Iskreno, bio sam za to da ostane na fudbalu ili košarci, gde je takođe postizao odlične rezultate", kaže njegov otac.

„Tenis mi je bio nekako, kako da kažem, koji izraz da iskoristim... Ženski sport, a i nije bio tako razvijen kod nas u Novom Pazaru", dodaje posle kratke pauze.

Međutim, Hamad je izabrao tenis.

Prve časove imao je kod Edisa Fetića, bivšeg teniskog trenera.

Opisuje ga kao „totalno sportskog tipa", za kog se odmah moglo prepoznati da ima „to nešto".

„Videlo se to čim je stao na teren, imao je sve što treneri u tom periodu gledaju, a u isto vreme je bio željan takmičenja, borbe i dokazivanja, što je najvažnije", kaže Fetić.

Dvadesetšestogodišnji Rejhan Gicić, koji je dugo u Novom Pazaru trenirao sa Međedovićem, takođe kaže da je Hamad „uvek bio talentovan" i da je „uvek voleo da se takmiči".

„Za poen hoće da ujeda", navodi uz osmeh u razgovoru za BBC na srpskom.

„Da je kao dete bio neki veliki radnik na treningu, baš i nije, takve stvari su ga ponekad mrzele, ali kada se igralo na poene, uvek je davao sve od sebe."

Hamad
Rejhan Gicić
Hamad (desno) i Rejhan (u sredini) kao deca

I dalje ponekad njih dvojica, kada Hamad dođe u Novi Pazar, izađu zajedno na teren.

„Pre Rolan Garosa je bio dve-tri nedelje, pa smo malo sparingovali", navodi.

„Pre tri godine sam i mogao da ga dobijem, ali sada je porastao pa je teže... Mnogo je jači nego što je bio", dodaje uz osmeh.

Hamad
Rejhan Gicić
Rejhan i Hamad

U jednom trenutku, za talentovanog momka iz Novog Pazara čuo je i Bogdan Obradović, u tom trenutku selektor teniske reprezentacije Srbije.

„Otišao sam tamo i za jedno dete u velikoj grupi dece pitao 'Edise, je l' to onaj mali plavi' - kod takvih talenata se uvek vidi razlika.

„Umeo je da kontroliše lopticu, videlo se odmah da je dečak koji voli tenis, koji je prepun energije i koji voli sport, a imao je tada devet godina."

Jedan od razloga za to vidi i u gradu Novom Pazaru, koji ga je po velikom broju dece na ulici podsetio na „staru Jugoslaviju" u kojoj je odrastao.

Taj dan, kada je Obradović došao u grad, dobro pamti i Rejhan.

„Rekao je 'ajde da probamo ovog malog' i baš sam ja prebacivao sa Hamadom, nameštao mu loptu", priseća se Gicić.

„'Joj, samo da ga prime tamo u Beograd', mislio sam se, 'samo da uspe'."

Hamad
Rejhan Gicić

Beograd i Novakov uticaj

„Trener Obradović mi je jednom prilikom rekao 'Edo, ovo dete je bogom dato za tenis... Ono što vidim kod njega, te stvari se ne uče - ili se rodiš sa tim ili se ne rodiš'", nastavlja njegov otac.

Nekadašnji selektor Međedovića van tenisa opisuje kao „lepo vaspitanog momka" koji voli „druženje, društvo i da se šali", ali u isto vreme „poštuje ostale i ume da sasluša".

„Pravi momak vaspitan na starinski način", navodi Obradović.

„Ima ogromnu empatiju prema ljudima koji ga okružuju, oseća sve, zahvalan je svemu i svima i izuzetno pozitivan."

Kako navodi, iskustvo iz rada sa Đokovićem primenjivao je na Međedovića.

„I dalje dobro pamtim trenutak kad su se upoznali i kad ga je Novak pohvalio, a on se slatko nasmejao. Ima prelep osmeh na oca Eda.

„Novak ga je tada pitao koji mu je omiljeni udarac, šta misli u tenisu da uradi, pa se malo i šalio sa njima. Možete zamisliti koliko dečaku od 10 godina to sve znači."

Njih dvojica, smatra, imaju vrlo slične karaktere, zbog toga što su obojica odrasli u velikim porodicama - Novak ima dva brata, a Hamad dve sestre i brata.

„Zato su druželjubiviji i otvoreniji, vole društvo."

Upravo je Đoković imao veliki uticaj na Međedovićev razvoj.

Veliku pažnju javnosti izazvao je intervju Eldina Međedovića za Sportal iz jula 2022. godine, kada je izjavio da se prvi teniser sveta „finansijski, mentalno i društveno trudi oko Hamada".

„Predlagao mi je ideje šta da radimo u vezi sa Hamadom i sećam se da sam mu rekao 'Nole, izvini, ali sve to košta'", rekao je tada Međedović.

„'Hamadovo je samo da trenira, ostalo ću ja - sutra kad Hamad uspe, isto ćeš da uzmeš nekoga kome ćete vi da pomognete', odgovorio je Đoković."

Godinu i kusur dana kasnije, Međedović za BBC kaže da „uvek prija kad se širi i priča o dobrom".

„U današnjem svetu živimo toliko brzo da zaboravimo na stvari oko nas, koje su ponekad vrednije od para i svega", kaže on.

Hamad i Novak i danas treniraju zajedno kad god im se pruži prilika.

„Pre nekoliko godina, kada ga je Đoković zvao na pripreme u Crnoj Gori, pitam ga 'sine, razgovaraš li šta sa Noletom, pitaš li ga šta?'

„'Tata, kako da ti kažem, jednostavno ne gradim sa njim takav odnos - on se prema meni postavio prijateljski i drugarski, želim i ja da budem tu za njega kao prijatelj, normalno u granicama koliko mogu i shodno mojim godinama', rekao mi je."

Međedoviću je u međuvremenu trener bio i Ilija Bozoljac, nekada 101. teniser sveta i finalista Dejvis kupa sa Srbijom.

Hamad
Jorge Zapata/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Međedović (prvi sleva) u Dejvis kup reprezentaciji Srbije

Hamad danas i 'Nekst džen'

Na ATP listi tenisera profesionalaca, Međedović je debitovao 2021. godine, nastupom na Beograd openu.

U međuvremenu je uspeo da osvoji nekoliko manjih turnira, gde je pobedio i Dominika Tima, nekada trećeg tenisera sveta.

Prvi grend slem nastup imao je na prošlogodišnjem Rolan Garosu, potom i na Vimbldonu, ali je u oba navrata ispao već u prvom kolu.

Krajem prošle godine, došao je Završni ATP turnir sledeće generacije, među ljubiteljima tenisa poznat kao Nekst džen (Next gen - sledeća generacija).

Igra se od 2017. godine, na njemu nastupaju teniseri do 21 godine i do sada ga je osvojilo nekoliko poznatih imena: Stefanos Cicipas, Janik Siner i Karlos Alkaraz.

Međutim, Međedović je pre toga na poslednja četiri turnira imao samo jednu pobedu, od čega tri poraza sa 7:6 u odlučujućim setovima.

„Na jednom turniru je vodio 5:1 u taj-brejku trećeg seta i servira as za pobedu, ali sudija svira aut. Hamad se tu iznervira, poremeti ga to i na kraju izgubi", navodi Rejhan, prijatelj iz detinjstva.

„Čujemo se posle toga, on mi se požali 'nije ovo za mene, bog mi daje znakove da prestanem'.

„Ja mu kažem 'stani, polako, pričaj malo sa trenerima', popričam sa njim kao sa bratom, bodrim ga i savetujem."

U finalu Nekst džena, Međedović je savladao Francuza Artura Fisa, 36. tenisera sveta, za nagradu od 514.000 dolara - više nego što je zaradio u celoj karijeri.

https://www.youtube.com/watch?v=MfEF4w7Llyc&ab_channel=ATPTour

„Zvao me je posle da dođem u Beogradu, sedeli smo, pričali", priča Rejhan.

„Mnogo je srećan, pao mu je veliki kamen sa srca, i u novčanom i u svakom drugom smislu."

Sve su se kockice, kako kaže, poklopile od kako radi sa Đokovićem.

„Da je sam prolazio kroz taj težak period, verovatno bi se pogubio, ali uz sebe ima čoveka koji ga ne osuđuje kad izgubi, nego ga bodri, uvažava i kaže mu 'samo se opusti i igraj'."

ATP je potom Međedovića i Fisa proglasio za zvezde sledeće generacije u 2023. godini.

„Pre 12 meseci nije mnogo navijača čulo za Hamada Međedovića, a sada je njegovo ime na radaru mnogih", naveli su iz ATP-a, dodajući na Iksu: „Zapamtite ovo ime!".

Do titule je došao kao najniže rangirani šampion u istoriji i rekorder po broju asova - čak 69 na pet mečeva - koji mu je najjače oružje.

„Serviraš bombe, nemoguće je vratiti ih", izjavio je Fis posle meča uz osmeh.

Zbog toga ga - iako mu je i forhend jako oružje - mnogi porede sa čuvenim Bobom Živojinovićem, najpoznatijim teniserom nekadašnje SFRJ, koji je takođe imao ubitačan servis.

Troicki smatra da Hamad ima potencijal da postane najbolji server iz Srbije ikada.

„Još to nije, ali unapredio je servis i veoma impresivno ga koristi - konstantno servira više od 220 kilometara za čas, što je neverovatno.

„Ima veliku polugu i jaku ruku i uvek izvuče zaista jak servis, a mlad je i biće još bolji."

Upravo je asom u Džedi došao do titule.

Ciljevi

Prve mečeve u 2024. godini, Međedović će imati već nekoliko dana posle Nove godine.

Kvalifikacioni turnir za Australijan open počinje 8. januara, dok je glavni žreb od 14. januara.

Obradović mu u novoj godini pre svega želi „malo više sreće u žrebovima", što navodi kao veoma bitan faktor za sve tenisere u toj fazi karijere.

„Malo samo da mu bude lakše, kako bi što pre spojio dovoljan broj poena i ušao u 70 na svetu, da bi bez kvalifikacija mogao da igra grend slemove.

„Zaista mislim da je njemu mesto u prvih 50. Pobedio je 37. na svetu na zvaničnom meču, što znači da je sposoban da bude među tim igračima."

Edis Fetić se za to vreme nada ulasku u 20 najboljih.

„Šta da kažem, uvek sam znao da je on za velika dela", izričit je.

„Samo da se malo skloni sa tih manjih terena - čim bude došao na veliku scenu, tamo će da uživa zbog publike i svega."

Eldin Međedović za to vreme kao da pomalo smanjuje tempo.

„Naravno, ima još dosta prostora za nadogradnju i učenje, ali idemo dan po dan, molim boga da bude zdrav i srećan, što on sada jeste", ističe.

Hamadov drug iz detinjstva zato puca visoko.

„Do kraja godine mislim da može i u top tri, ali nek prvo uđe u top 50 i to će biti super", kaže Rejhan.

A čak i da osvoji sve grend slemove u sezoni, Međedović će na kraju morati da u Novom Pazaru pokaže šta zna.

„Ja mu nikako ne priznajem da je bolji", kaže Rejhan uz osmeh.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.08.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »