Hartvel: Vučić na prodaju raketa Prištini odgovorio u skladu sa narativom u kom je Kosovo pretnja

Beta 16.01.2024

Viši saradnik Centra za analizu evropskih politika (CEPA) Leon Hartvel izjavio je danas da je odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na američko odobrenje prodaje raketa "dževelin" Prištini u skladu sa njegovim širim narativom koji ima za cilj da prikaže Kosovo kao pretnju Srbima širom regiona.

"Ovaj narativ služi kao zgodno odvraćanje pažnje od unutrašnjih izazova i jača njegov neliberalni režim. Kad se posmatra šta je sve uradio da dovede do eskalacije na Kosovu, čini se kao da je u pitanju namerna strategija destabilizacije suseda, kako bi odvratio pažnju od domaćih problema", izjavio je Hartvel za Glas Amerike.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil obavestio je 11. januara predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su SAD odlučile da prihvate zahtev Prištine za kupovinu protivtenkovskih raketa "dževelin", što Hartvel opisuje oštrim odgovorom na sve potencijalne provokacije Vučićevog režima.

"Nakon tenzija koje je Vučić pokrenuo od septembra 2021. godine, obeleženih čestim razmeštanjem vojske, uključujući tenkove koje je nabavila od Rusije na granicu Kosova, ovaj strateški potez naglašava posvećenost Amerike da ojača odbrambenu poziciju Kosova", rekao je Hartvel.

On je dodao da odobrena prodaja služi kao "nepogrešiv pokazatelj" da su SAD spremne da ojačaju dugoročne odbrambene sposobnosti Prištine i predstavlja ključni način obeshrabrivanja Srbije da se upusti u akcije koje mogu da eskaliraju tenzije na Kosovu.

"U tom kontekstu, moguće je da poruka ambasadora Hila Vučiću, zapravo imperativ da dobro promisli pre nego što se upusti u akcije koje bi mogle da eskaliraju tenzije. 'Dževelin' je dakle početni korak u odvraćanju od bilo kakvih ishitrenih manevara Vučićevog režima i služe kao diplomatski podsetnik na posledice nepromišljenog ponašanja", rekao je Harvel.

Objasnio je da, iako je najavljena prodaja izazvala u Beogradu nezadovoljstvo, u njoj nema ničeg iznenađujućeg jer ona naglašava strateško usklađivanje SAD i Kosova i želju Prištine da se pridruži NATO-u, što čini nabavku vojne opreme ne samo logičnim, već i strateškim imperativom.

"Važnost 'dževelin' raketa porasla je zbog konflikta Rusije i Ukrajine. Ukrajinske snage su pokazale izuzetnu efikasnost u korišćenju raketa kako bi odbile ruske tenkove i oklopna vozila, čime je ovaj protivtenkovski sistem izazvao divljenje među vojnim analitičarima. Mnogi čak smatraju 'dževelin' rakete ključnim u očuvanju suvereniteta Ukrajine", kazao je on.

(Beta, 01.16.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »