Srbija Centar: Režim Vučića fiktivno zapošljava one koji su podržali njegovu izbornu listu

Beta 17.01.2024

Beogradski odbor stranke "Srbija Centar" (SRCE) je danas saopštio da režim Aleksandra Vučića fiktivno u javnim preduzećima, institucijama i lokalnim javnim komunalnim preduzećima zapošljava sve koji su na izborima u Srbiji 17. decembra podržali njegovu izbornu listu.

Time, kako je naveo odbor stranke SRCE, režim sprovodi "još jednu pljačku građana u senci velike krađe glasova na izborima".

"Po nezvaničnim podacima, samo u tri beogradska javna komunalna preduzeća - JKP 'Beogradski vodovod i kanalizacija', JKP 'Javno osvetljenje' i JKP 'Beogradski metro i voz', po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima i ugovorima o radu, ali i dupliranim radnim mestima u sistematizacijama, bez ikakvih kvalifikacija zaposleno je više desetina estradnih umetnika, starleta, stranačkih SNS botova i drugih 'zaslužnih' građana", naveo je beogradski odbor te stranke.

Oni "redovno primaju plate, ali ne dolaze na posao, niti postoji potreba za njihovim angažovanjem".

Stranka je dodala da je "jedini razlog za zapošljavanje tih fantomskih radnika podrška režimu pre i tokom predizborne kampanje".

"Na ovaj način budžet Grada Beograda oštećen je za desetine miliona evra", smatra Gradski odbor stranke "Srbija Centar" i zbog toga postavlja nekoliko pitanja predsedniku Privremenog organa Grada Beograda Aleksandru Šapiću.

"Koliko je radnika pod navedenim uslovima zaposleno u javnim komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd od 1. septembra 2023. godine do danas? Koji je ukupan broj takvih radnika, koji primaju platu iz budžeta Grada Beograda, a koji su fiktivno zaposleni od 2013. godine do danas u 14 beogradskih javnih komunalnih preduzeća?", pitala je stranka.

Da li je - takođe je pitala - "Nalog za njihovo zapošljavanje dolazio iz Kabineta gradonačelnika, organa Gradske uprave ili rukovodstva javnih preduzeća i ustanova?".

Stranka podseća da je dužnost nadležnih institucija da, zbog eventualne zloupotrebe službenog položaja, po Krivičnom zakoniku Srbije utvrdi odgovornost svih izabranih, imenovanih i postavljenih lica koja su omogućila i sprovela "pljačku novca građana Beograda".

(Beta, 01.17.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »