BBC vesti na srpskom

Preminuo Dejan Milojević, košarkaški trener i nekadašnji reprezentativac Srbije

Srpski košarkaški trener Dejan Milojević preminuo je u 46. godini od posledica srčanog udara. Košarkaški svet mu odaje poštu - pročitajte kako se Partizan oprostio od Milojevića, KK Mega saopštila da menja ime dvorane

BBC News 18.01.2024
Dejan Milojević
Noah Graham/NBAE via Getty Images

Srpski košarkaški trener Dejan Milojević preminuo je u 46. godini od posledica srčanog udara koji je doživeo u sredu uveče, a dvorana u Beogradu poneće njegovo ime.

Milojević je radio kao pomoćni trener Golden stejta, NBA ekipe iz američkog grada San Franciska, a pozlilo mu je tokom večere sa timom u Solt Lejk Sitiju.

On je odmah prebačen u bolnicu, ali nije uspeo da se izbori sa posledicama srčanog udara.

„Otišao je najbolji čovek koga sam trenirao, prerano i iznenada. Nemam reči kojima mogu da opišem nepripremljenost da prihvatim ovako strašnu vest i ogroman bol.

„Ovom prilikom, izražavam najdublje saučešće familiji Milojevića i navijačima Partizana", izjavio je najtrofejniji trener KK Partizan Duško Vujošević za Sport klub.

Milojevića su mediji u Srbiji još u igračkim danima nazvali „srpski Čarls Barkli" zbog stila igre poput nekadašnjeg velikana američke NBA lige.

Stiv Ker, glavni trener Golden stejta, rekao je da je njegov pomoćnik „svojom strašću unosio radost i svetlost u svaki dan".

Milojević je „jedno od najpozitivnijih i najlepših ljudskih bića" koje sam upoznao u životu, dodao je Ker.

Košarkaški klub Mega, u kojem je Milojević osam godina radio kao glavni trener, saopštio je da će hala za treninge biti preimenovana u njegovu čast.

„Najdivnija osoba koju sam poznavao, a ujedno, veliko srce i drag prijatelj, mnogo sam ga voleo, vezivali su nas i igrački dani.

„Jedan i veliki Dejan, za srpsku košarku najtužniji dan", oprostio se od reprezentativnog druga Saša Obradović, bivši košarkaški as i trener Monaka, na društvenoj mreži Iks.

Milojević je rođen 15. aprila 1977. godine u Beogradu.

Najveći trag u igračkoj karijeri ostavio je u Partizanu za koji je nastupao od 2004. do 2006. godine.

Pogledajte kako se KK Partizan oprostio od Milojevića:

Bio je i standardni reprezentativac, a sa timom Jugoslavije je osvojio Evropsko prvenstvo 2001. godine.

Trenersku karijeru je počeo u beogradskom klubu Mega, o od 2021. godine bio je trener u američkoj NBA ligi.

Od Milojevića su se oprostili mnogi košarkaši, bivši saigrači, klubovi i Košarkaški savez Srbije.


Pogledajte video: Bogdan o Dekiju Milojeviću


Od Tašmajdana do San Franciska

Dejan Milojević
Fonet
Dejan Milojević i bivši trener Partizana Andrea Trinkijeri

Snažni momak iz Padinske skele seniorsku karijeru je započeo u Beovuku sa Tašmajdana, gde je napravio i prve košarkaške korake kao tinejdžer.

Sa reprezentacijom SR Jugoslavije do 22 godine je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 1998. u italijanskom Trapaniju, a nedugo potom postao i član FMP Železnika, potpisujući prvi profesionalni ugovor.

Karijeru je nastavio u podgoričkoj Budućnosti sa kojom je osvojio prve trofeje - duplu krunu u sezoni 2000/2001, a debitovao je i u Evroligi.

Godine 2001. selektor Svetislav Pešić ga je uvrstio u tim Jugoslavije koji je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

U Beograd se vratio tri godine kasnije, zaigravši u dresu Partizana gde je važio za jednog od najdominantnijih igrača u regionu.

Igrajući za tim Duška Vujoševića, osvojio je dve titule prvaka države i postigao je više od 2.200 poena.

„Meni je žao što sam poslednju utakmicu odigrao bez prisustva mojih navijača.

„Dao sam srce Partizanu, dve godine sam imao veliku podršku, ja im se stvarno zahvaljujem, od srca, i nadam se da ovo nisu moje poslednje partije u Partizanu, da ću možda nekad i da se vratim", govorio je Milojević na poslednjoj utakmici u crno-belom dresu.

I vratio se, jula 2009, posle tri godine provedene u Valensiji i Galatasaraju, ali je već mesec i po dana kasnije završio igračku karijeru.

Za reprezentaciju Srbije i Crne Gore igrao je još na Evropskom prvenstvu 2005.

Od košarke se nije odustajalo - usavršavao se i obrazovao za košarkaškog trenera, a prvi list novog poziva ispisao je u Megi.

Na mesto prvog trenera postavljen je 2012. i na njihovoj klupi ostao osam dugih godina radeći sa vrhunskim talentima domaće košarke poput Nikole Jokića, Vasilija Micića, Nemanje Dangubića i drugih.

„A Dekija dobro znam i dobro se poznajemo, on je u tom užem krugu ljudi koji mi je puno pomogao i imao mesto u mom srcu.

„On je na neki način zaslužan za moju karijeru. Tako je krenulo i tako ide dalje", govorio je Nikola Jokić o bivšem treneru.

Golden State Warriors assistant coach Dejan Milojevic
Getty Images
Dejan Milojević bio je pomoćni trener reprezentacije Srbije, pre nego što je 2021. godine otišao u ekipu Golden Stejt Voriors iz američkog grada San Franciska

Kada je Duško Vujošević pod pritiskom otišao iz Partizana, mesto šefa stručnog štaba bilo je ponuđeno Milojeviću, ali je on odbio.

„Dule Vujošević nije hteo mirno da ode, a ja sam prijatelj sa njim. Mnogo mi je pomogao kada mi je bio trener, zato nisam hteo ja da budem taj koji će da ga zameni", rekao je tada Milojević.

Milojević je u Ameriku stigao 2021. posle kratkog perioda na klupi Budućnosti, prihvativši višegodišnji ugovor kao pomoćnik trenera u ekipi Golden Stejt Voriorsa, u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Tim iz San Franciska, predvođen Stefenom Karijem, naredne sezone osvojio je NBA titulu.

Bogdan Bogdanović: „Ali Deki mi ne bi dao..."

Dejan Milojević
Brian Babineau/NBAE via Getty Images)

Celo kolo NBA lige bilo je u senci iznenadne smrti Dejana Milojevića.

Bogdan Bogdanović, srpski košarkaš, sada igrač Atlante, o Milojeviću je rekao:

„Da, razmišljao sam da se ne pojavim večeras, nisam mogao ni da spavam, potpuno sam ispao iz moje rutine. Onda sam pomislio - ali Deki ne bi želeo da ja ne dođem na utakmicu".

Darko Rajaković, trener Toronto reptorsa, u suzama je prokomentarisao vest:

„Rekao sam mojim momcima da ga volim. Znam ga još od kad smo bili tinejdžeri. Bio mi je uzor i kao čovek, i kao igrač, i kao suprug, i kao trener".

Otkrio je i o čemu je pričao sa Milojević prilikom njihovog poslednjeg susreta.

„Pričao je o reprezentaciji Srbije i svom snu da bude selektor", rekao je Rajaković.

Na početku meča protiv Majamija, Toronto je izveo akciju za koju je Rajaković potom otkrio da je naučio od Milojevića.

„Odigrali smo tu akciju njemu u čast, ovu pobedu posvećujem njemu".

Los Anđeles Lejkersi ovako su odali počast Dejanu Milojeviću:

Trener Sakramenta Majk Braun je rekao: „Bio je meda... u tom džinu bilo je ogromno srce".

I Košarkaški klub Cibona iz Zagreba, jedan od najvećih u bivšoj Jugoslaviji, čije se utakmice sa Partizanom i danas nazivaju klasikom, odao je poštu Milojeviću.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 01.18.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »