Kina imenovala novog specijalnog izaslanika za klimatske promene

Beta 18.01.2024

Odlukom kineske vlade bivši zamenik ministra spoljnih poslova i bivši podsekretar UN Liu Dženmin nasledio je Sje Dženhua na mestu specijalnog izaslanika Kine za klimatske promene.

To saopštila portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning na redovnom brifingu za novinare, 15. januara, prenosi Sinhua.

Mao je rekla da je Sje Dženhua, dok je bio specijalni izaslanik, dao važan doprinos kinesko-američkoj saradnji na klimatskim promenama i globalnom zelenom i niskougljeničnom razvoju I zadobio široko priznanje međunarodne zajednice.

Specijalni izaslanik Liu Dženmin je visoki diplomata, rekla je Mao, dodajući da je Liu više puta učestvovao u multilateralnim pregovorima o klimatskim promenama kao šef i glavni član kineske delegacije i da je, dok je bio podsekretar UN za ekonomska i socijalna pitanja, predsedavao radom u oblastima klimatskih promena i održivog razvoja.

"Verujemo da će na svojoj novoj funkciji specijalni izaslanik Liu Dženmin nastaviti da pojačava dijalog i saradnju sa svim stranama i da doprinosi globalnoj tranziciji ka zelenom i niskougljeničnom razvoju i izgradnji zajednice života za čovečanstvo i prirodu", rekla je Mao.

(Beta, 01.18.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »