Lavrov: EU menja sporazume tako da Srbi na Kosovu nemaju prava

Beta 18.01.2024

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je danas izjavio da Evropska unija menja sporazume Srbije i Kosova tako da Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava.

Lavrov je na konferenciji za štampu u Moskvi konstatovao da deset godina od potpisivanja tih sporazuma uz posredovanje EU još nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), prenosi TASS.

"EU tu ništa ne može da uradi. Jedino što su uspeli da isporuče jeste da došli su na ideju da udovolje (premijeru Kosova) Aljbinu Kurtiju, da udovolje Prištini, da izmene ovaj sporazum o ZSO tako da Srbi na severu Kosova nemaju prava, da su ta prava apsolutno veštačka, dok stvarna vlast ostaje u rukama Albanaca", rekao je on.

Lavrov je dodao da je "albanski faktor na Balkanu je veoma ozbiljan" i da "problem može da eksplodira", te da "Evropsku uniju, naravno, treba da bude sramota, jer su 2013. godine trubili o uspehu da je problem Kosova rešen".

"Sada kada su neophodni (EU) za sprovođenje sporazuma, oni se povlače u korist one strane koja im je bliža u ovom konkretnom slučaju. A bliži su im, naravno, kosovski Albanci jer su se zakleli da žele u NATO, da žele da uđu svuda i verno slede uputstva EU", rekao je ministar.

(Beta, 01.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »