Žofre, Miščević i ambasadori EU posetili projekte na Fruškoj gori koje finansira EU

Beta 18.01.2024

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre, ministarka Srbije za evropske integracije Tanja Miščević i ambasadori država EU u Srbiji su danas posetili projekte koje je EU finansirala na području Fruške gore.

Sastali su se s lokalnim vlastima i korisnicima tri projekata koji se realizuju: dva projekta prekogranične saradnje u turizmu - Srbije i Bosne i Hercegovine i Srbije i Hrvatske, i vinariju "Kovačević", saopštio je EU info centar u Beogradu.

"Tokom godina, EU je pomogla mnogim ljudima da svoje snove pretvore u stvarnost podržavajući ih u njihovim preduzetničkim idejama i ulažući u zaštitu i promociju bogatog kulturnog nasleđa i turističkog potencijala Srbije, podstičući dalji ekonomski rast i razvoj", rekao je Žofre.

Dodao je da tri projekta čija vrednoost premašuje dva miliona evra, pokazuju snažnu podršku EU Srbiji i direktne koristi za njene građane, posebno na lokalnom nivou.

U saopštenju se navodi da projekat prekogranične saradnje Srbije i BiH, vredan gotovo 400.000 evra, promoviše kulturno nasleđe dve zemlje i ima za cilj poboljšanje kvaliteta turističke ponude i usluga u vezi sa "Putem rimskih careva" za koji se očekuje da privuče veliki broj posetilaca.

Program prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske "Pannonia Gourmet", sa ukupnim budžetom od 1,6 miliona evra, ima za cilj promociju "gastro-turizma" u dve zemlje i obuhvata posete proizvođačima hrane, gastro festivale, farmerske pijace.

Vinarija "Kovačević" je još jedan primer podrške EU kroz dobro uspostavljen Instrument za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj (IPARD) koji je tom proizvođaču pomogao da nabavi opremu za proizvodnju vina.

(Beta, 01.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »