Ministar odbrane SAD Lojd Ostin vratio se na posao posle komplikacija od operacije raka prostate

Beta 29.01.2024

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin vratio se danas na posao u Pentagon pošto je bezmalo mesec dana bio odsutan zbog lečenja raka prostate, i susreo se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"U ova važna vremena drago mi je što sam se vratio u Pentagon", rekao je Ostin na početku sastanka i dodao: "Osećam se dobro i oporavljam se kako valja, ali se i dalje oporavljam, pa cenim sve želje da budem dobro koje sam do sada dobio".

Ostin je poslednji put bio u Pentagonu 21. decembra. Nešto ranije istog meseca mu je dijagnostifikovan rak prostate, a 22. decembra je otišao u bolnicu radi hirurškog zahvata.

Dozvoljeno mu je da radi od kuće naredne sedmice.

Potom je 1. januara kolima hitne pomoći odveden u vojnu bolnicu Volter Rid pošto je zapao u neizdržive bolove, pa je primljen na odeljenje intenzivne nege. Tu je ostao dve sedmice, ali nije obavestio ni Belu kuću ni svog zamenika da ima rak, da je bio na operaciji, ni da je vraćen u bolnicu i da je bio na odeljenju intenzivne nege.

Rekao je predsedniku države Džozefu Bajdenu i drugim visokim zvaničnicima SAD kakva mu je dijagnoza tek pošto je u bolnici proveo više od nedelju dana.

Ostinovo prećutkivanje ozbiljnosti svog zdravstvenog stanja dovelo je do izmena federalnih procedura i podstaklo je dve istrage unutar Pentagona, koje su u toku.

Ostin je radio od kuće otkako je otpušten iz bolnice 15. januara i prvo javno pojavljivanje imao je početkom prošle sedmice na virtuelnom sastanku bezbednosne kontakt grupe za Ukrajinu. Tada se obratio skupu preko video kamere.

Lekari u bolnici Volter Rid rekli su u petak da je zdravstvena prognoza za Ostina odlična i da dodatni tretmani nisu potrebni. Tog dana on je bio na pregledu.

Ostin je na udaru kritika zbog toga što je krio dijagnozu, operaciju, hospitalizaciju i komplikacije nakon operacije.

Na njemu je 22. decembr primenjena, kako je Pentagon saopštio, "minimalno invazivna hirurška procedura" zvana prostatektomija. Bio je pod totalnom anestezijom, a deo svojih ovlašćenja preneo je na svoju zamenicu Kejtlin Hiks.

(Beta, 01.29.2024)

NATO »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »