Frans pres: Kosovo rizikuje novu krizu sa Srbijom u nameri da zabrani dinar

Beta 31.01.2024

U nameri da zabrani transakcije sa srpskim dinarima Kosovo, gde je evro zvanična valuta, rizikuje novu krizu sa Srbijom i nove opomene zapadnjaka koji u tome vide nepotrebnu provokaciju, piše danas Frans pres u članku pod naslovom "Velika kocka Kosova u želji da ukine dinar".

Francuska novinska agencija ukazuje da, prema novim propisima koji treba da stupe na snagu 1. februara, evro postaje jedina dozvoljena valuta za plaćanje u gotovini ili transakcijama na Kosovu.

Frans pres podseća da je krajem rata 1999. godine Kosovo, tada autonomna pokrajina u Srbiji, izabrao nemačku marku kao svoju valutu, pošto je jugoslovenski dinar nestajao, a 2002. kada je Nemačka prešla na evro to je uradilo i Kosovo i usvojilo evro kao svoju de fakto valutu, mada ne postoji nikakav sporazum sa EU.

Dinar je međutim tolerisan u većinski srpskim sredinama na Kosovu, ukazuje Frans pres i navodi da njegova zabrana rizikuje da oživi tenzije u gradovima i selima gde mnogi ljudi rade ili su radili za srpske institucije i čije su plate ili penzije u dinarima.

(Beta, 01.31.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »