Ambasador Hil: Obeshrabrujuće što su pravda i odgovornost za ubice Ćuruvije nedostižni 25 godina

Beta 02.02.2024

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je večeras da je obeshrabrujuće što su pravda i odgovornost za ubice novinara Slavka Ćuruvije nedostižni čak 25 godina posle tog zločina.

"Obeshrabrujuće je što su pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije nedostižni čak 25 godina posle ubistva njega. Tužan dan za novinarstvo", napisao je Hil na društvenoj mreži Iks.

Apelacioni sud u Beogradu danas je objavio presudu kojom je oslobodio četvoricu nekadašnjih pripadnika Resora državne bezbednosti Srbije, optuženih za ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, preinačivši prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, od 2. decembra 2021. godine, zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvo, Radomir Marković i Milan Radonjić su osuđeni na kazne zatvora od po 30 godina, a Miroslav Kurak i Ratko Romić na kazne od po 20 godina.

U obrazloženju drugostepene odluke, koju je doneo još u aprilu prošle godine, Apelacioni sud je naveo da usled nedostatka neposrednih i posrednih dokaza, koji bi pouzdano potvrdili da su okrivljeni Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci navedenog krivičnog dela, nalazi da navodi optužbe nisu dokazani na nesumnjiv način.

(Beta, 02.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »