Ambasadorka SAD: Ukrajina do jula neće dobiti poziv za stupanje u NATO

Beta 13.02.2024

Ukrajina na sledećem samitu Atlantskog saveza početkom jula u Vašingtonu neće dobiti poziv za pridruživanje NATO-u - izjavila je danas u Briselu američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit (Julianne Smith).

"Ne očekujem da će Alijansa pozvati Ukrajinu" tokom samita 9-11. jula, rekla je Smit novinarima uoči sastanka ministara odbrane država NATO-a sutra i u četvrtak u Briselu.

Po njenim rečima, samit u Vašingtonu trebalo bi da istakne da "Alijansa nastavlja da se približava Ukrajini" i da preduzima "konkretne mere" za stupanje u NATO te zemlje koja ratuje s Rusijom.

Tokom prošlogodišnjeg samita u Viljnusu, zemlje NATO-a su ponovo potvrdile da Ukrajina namerava da im se pridruži, ali nema termina za to.

"Veoma smo naporno radili od samita u Viljnusu prošle godine da bismo doneli određeni broj mera da bismo nastavili da pomažemo našim prijateljima u Ukrajini u neophodnim reformama" pre buduće integracije u Atlantski savez, rekla je američka ambasadorka.

Sve zemlje članice NATO priznaju da članstvo Ukrajine u Alijansi nije moguće dok traje rat jer bi to bio sinonim za sukob NATO-a sa Rusijom pošto Član 5 Stauta Alijanse predviđa da je napad na jednu članicu napad na sve.

(Beta, 02.13.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »