BBC vesti na srpskom

Bliski istok: Izrael odgovorio vazdušnim udarima na napad iz Libana

Odgovor je usledio nakon što je jedna žena ubijena, a drugi su ranjeni u raketnom napadu na severni Izrael.

BBC News 14.02.2024
Izraelski policajac pregleda krater koji je ostavila raketa ispaljena iz južnog Libana
AFP
Napad iz Libana pogodio je deo grada Safed u severnom Izraelu

Izrael je pokrenuo „opsežan talas napada" na Liban nakon što je jedna žena ubijena, a drugi ljudi ranjeni u raketnom napadu na severni deo zemlje.

Libanski mediji javili su da su pogođena sela i da su zgrade zapaljene.

Libanski Hezbolah, za koji se veruje da je napao Izrael, nije preuzeo odgovornost.

Od napada palestinske ekstremističke grupe Hamasa 7. oktobra i potonje izraelske odmazde u Pojasu Gaze, Izrael i Hezbolah redovno razmenjuju vatru.

Hezbolah, moćna vojno-politička snaga u Libanu, ima podršku Irana i od početka rata u Gazi poručila je da je spremna da pruži doprinos u otporu Izraelu.

„Borbeni avioni započeli su opsežan talas napada na libanskoj teritoriji", napisao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari na društvenoj mreži Iks u sredu, 14. februara.

Napad iz Libana na severni Izrael pogodio je oblast Safed i bio je usmeren na severni komandni centar izraelske vojske, saopštila je IDF.

Na snimku se vidi kako jedna od raketa udara blizu kapije bolnice.

Hezbolah, ili Božja stranka, šiitska je politička, vojna i socijalna organizacija koja ima veliku moć u Libanu, i smatra se jednom od najnaoružanijih, nedržavnih vojnih snaga na svetu.

Osnovala ga je najdominantnija šiitska sila u regionu Iran, ranih 1980-ih, kako bi se suprotstavila Izraelu.

Od 1992. godine, Hezbolah predvodi Hasan Nasralah.

Uz finansijsku i vojnu pomoć Irana, Hezbolah se pojavio tokom izraelske okupacije Libana početkom 1980-ih kao sila za odbranu libanskih tradicionalno obespravljenih šiita na jugu, iako njeni ideološki koreni sežu sve do šiitske islamističke obnove u Libanu 1960-ih i 1970-ih.

Posle povlačenja Izraela 2000. godine, Hezbolah je odolevao pritisku da se razoruža i nastavio je da ojačava vojno krilo - Islamski otpor.

Grupa je postepeno postajala i ključni igrač u libanskom političkom sistemu preko sopstvene partije Blok lojalnosti otporu i praktično je stekla moć veta u kabinetu.

Amerika, Velika Britanija i druge zapadne zemlje, ali i neke arapske države svrstavaju Hezbolah u terorističke organizacije.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 02.14.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »