Borel: Nasilje na Zapadnoj obali prepreka za rešenje po modelu dve države

Beta 18.02.2024

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ocenio je danas da napetost na Zapadnoj obali, gde su pojačani napadi jevrejskih naseljenika na palestinske starosedeoce, predstavlja realnu opasnost ”za rešenje po modelu dve države" između Izraelaca i Palestinaca.

"Iznenađen sam jer svi govore o okončanju rata u Gazi, ali niko nije govorio mnogo o Zapadnoj obali, koja je realna prepreka za dvodržavno rešenje", rekao je Borel na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.

"Zapadna obala je u previranju, nivo nasilja protiv Palestinaca se pojačava od 7.oktobra, a već je bio visok i pre toga", dodao je visoki predstavnik EU.

Zapadne zemlje, SAD, Velika Britanija i Francuska su uvele sankcije, uključujući zamrzavanje imovine, protiv nekih jevresjkih naseljenika koje smatraju ekstremistima.

Prošle godine je 26 divljih jevrejskih naselja, koje Izrael nije priznao, osnovano na Zapadnoj obali, što je rekordan broj po podacima nevladine organizacije "Mir sada".

Od ukupno 26, deset je osnovano posle početka rata 7.oktobra.

"Pitanje je da li ima političkog prostora u kojem možemo da podržimo dvodržavno rešenje. Mislim da ima, ali moramo biti ujedinjeniji. Raspravljali smo dosta sa Arapima i očekujemo od njih predlog koji bi Evropljani mogli da podrže", rekao je Borel.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je danas na istom skupu rekao da "se svi slažu o modelu dve države", te da se o tome razgovara već 33 godine.

"Mi sada moramo preći iz faze diskusije, na fazu primenu", rekao je Štajeh.

(Beta, 18.02.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »