Bregu: Krajnje je vreme za definisanje budućnosti našeg regiona

Beta 29.02.2024

U zajedničkoj izjavi sa konferencije "Rast i približavanje šest ekonomija Zapadnog Balkana" koja je održana danas u Tirani, lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana pohvalili su rad Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i naglasili opredeljenost regiona integraciji i istakli pojačanu saradnju sa Evropskom unijom.

"Krajnje je vreme za definisanje budućnosti našeg regiona koji trenutno radi na dva paralelna polja. Prvo se odnosi na rad na unutrašnjim reformama kojima se približavamo Europskoj Uniji, dok se drugo tiče produbljivanja međusobne regionalne ekonomske integracije što je uslov pristupanju jedinstvenom tržištu EU", rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu. {image2}

Uspostavljanje funkcionalnog zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu je preduslov za integraciju sa jedinstvenim tržištem EU.

"Sada je vreme da razmišljamo izvan uobičajenih okvira o tome šta sledi, kako ćemo produbiti i proširiti saradnju u regionu, šta svi zajedno možetmo ostvariti tako da za nekoliko godina možemo od Evropske unije tražiti pristup tom posebnom području", dodala je ona.{image3}

U zajedničkoj izjavi lidera ističe se da je Plan rasta Evropske unije za Zapadni Balkan ključan za pristupanje i integraciju u jedinstveno tržište EU kao i za ubrzavanje reformi.

Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Tirani je nastavak sastanka održanog prošlog meseca u Skoplju.

(Beta, 02.29.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »